A japán bálnavadászok most csak nézegetik a bálnákat

2015.01.06. 21:34

Szigonyok nélkül, megfigyelési céllal futnak ki az idei bálnavadász-szezonban a japán bálnavadász-hajók. Ezt a japán kormány jelentette be, amely szerint a két hajó szövetmintákat fog gyűjteni, nem vadászni megy.

Csupán megfigyelési célból indulnak útnak a hajók, és nem ölnek állatot az idei bálnavadászati szezonban Japánban - jelentették be kedden Tokióban. A megfigyelők kihajóznak, de a vadászatra használt szigonyokat ezúttal nem viszik magukkal. Két hajó vesz részt a kutató misszióban, március 28-ig azon fognak dolgozni, hogy szövetmintákat gyűjtsenek bálnáktól - közölte a japán kormány.

Tudományos kutatásnak álcázták

A japán bálnavadászatot évtizedek óta heves kritikák érik a nemzetközi állatvédelmi szervezetek részéről. Ezért a Nemzetközi Bíróság, az ENSZ bírói szerve 2014 márciusában megtiltotta Japánnak a bálnavadászatot az Antarktiszon. Bár a kereskedelmi célú bálnavadászat nemzetközileg tilos, Japán folytatta a tevékenységet, bírálói szerint tudományos kutatásnak álcázva az állatok megölését. Tokió nem titkolja, hogy a megölt állatok húsát Japánban elfogyasztják.

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) szeptemberben szigorította meg a legális bálnavadászat feltételeit. Ahhoz, hogy egy ország engedélyt kapjon a tengeri emlősök tudományos célú megöléséhez, be kell bizonyítania, hogy erre kutatás céljából van szükség. A kutatásnak bizonyíthatóan az állatok védelmét kell szolgálnia. Az IWC Japán bálnavadászati programjának újraindítása ellen foglalt állást, Tokió azonban akkor még azt közölte, hogy folytatni fogja a "tudományos célú" vadászatot.

Forrás: Sea Shepherd

A bizottság 1982-ben rendelt el moratóriumot a kereskedelmi célú bálnavadászatra, ez máig érvényben van. Hivatalosan csak Norvégia és Izland folytat kereskedelmi bálnavadászatot, miután előbbi tiltakozást nyújtott be a moratórium ellen, utóbbi pedig egy évtizeddel később kilépett az IWC-ből. Tokió a rendelet hatálya alól kibúvót keresett, ennek módja, hogy a kutatási célú bálnavadászatot bizonyos megkötésekkel engedélyezi a szervezet.

900 kilövési engedély

Japán az elmúlt években 900 állat tudományos célból történő megölésére adott engedélyt. Az állatvédők - például a Sea Shepherd radikális természetvédő szervezet - azonban akadályozták a vadászok munkáját, így a 2013-2014-es szezonban csak 251, az előző idényben pedig 103 állatot öltek meg.

A szigetország nem gazdasági okokból kerüli meg a vadászati tilalmat, hanem azért, mert a nyugati országok által kulturális szempontokból meghozott korlátozásnak tartja, ami környezetvédelmi szempontból nem is indokolt, és. A japán bálnavadászati program évről évre jelentős pénzügyi veszteséget termel.