Lehúzzák a zátonyról a luxusautókkal megfeneklett teherhajót

megdőlt megfeneklett teherhajó hoegh osaka
Vágólapra másolva!
Szerdán próbálkoznak meg azzal, hogy levontassák a zátonyról a Hoegh Osaka teherhajót, amely szombaton feneklett meg a brit Southampton közelében. A hajón milliárdos értékben vannak luxusautók.
Vágólapra másolva!

Körülbelül 1400 autó, Jaguarok, Land Roverek, Bentleyk, Rolls Royce-ok, Minik és 105 JCB munkagép van annak a hajónak a gyomrában, amely szombat este futott zátonyra a dél-angliai partoknál a Wight-sziget mellett. A kapitány szándékosan futtatta a homokpadra a hajót, mivel az dőlni kezdett, amint kihajóztak a southamptoni kikötőből, és félő volt, hogy teljesen felborul.

Így próbálta meg megóvni a közel-keletre szánt rakományt, amelynek értékét különböző források 30 és 45 millió font (11,7-15,7 milliárd forint) közé taksálják. Azóta profi hajómentőcsapat dolgozik azon, hogy újra hajózóképessé tegyék az 51 ezer tonnás több mint 50 fokban megdőlt teherhajót. Ezt kivitelezhetőnek nevezték, várhatóan a szerdai dagályban próbálkoznak meg vele. Ha levontatták, lehorgonyozzák, és megpróbálják stabilizálni. A mentőakció akár hetekig is eltarthat - írja a BBC.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

A hajó rakományának nagy része egyelőre nem mozdult el, bár néhány dolog elszabadult, és lyukat ütött a hajótesten, amelyet azonban befoltoztak. Van a hajón 500 tonnányi diesel hajóüzemanyag is, de ez nem veszélyeztet kifolyással.