Metróépítésről készíttet megvalósíthatósági tanulmányt Temesvár. A városközpont közelében futó vasútvonalat süllyesztenék a föld alá. Tíz évig tartana az építés és kétmilliárd euróba kerülne.

Egy metróvonal esetleges megépítéséhez készíttet megvalósíthatósági tanulmányt Temesvár önkormányzata - jelentette be egy keddi sajtótájékoztatón Nicolae Robu temesvári polgármester.

Nicolae Robu szerint ki kell használni a városnak azt az adottságát, hogy a főtértől alig pár száz méterre vasútvonal szeli át a belvárost. Ezt a vasútvonalat süllyesztené a föld alá és duplázná meg metróvonallal. A pálya fölé pedig autóutat építene utat.

A tervet a román vasúttársasággal (CFR) összefogva valósíthatná meg a város. A polgéármester decemberben tájékoztatta az elképzelésről a CFR-t, és "zöld jelzést adott" ahhoz, hogy a polgármesteri hivatal szerződést kössön a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére.

Temesvár főtereForrás: Bucsky Péter

"Fel sem vetődik, hogy mindezt saját forrásból megvalósíthatnánk, még a hagyományos uniós forrásokra sem alapozhatunk, de nem lehetetlen egyes speciális források elérése erre a célra" – mondta a polgármester. Szerinte körülbelül kétmilliárd euróba kerülne a beruházás, a munkálatok pedig tíz évig tartanának.

A 303 ezer lakosú Temesvárt északkelet-délnyugat irányban szeli át a Bega-csatorna és a vasútvonal. Az egykor várfalakkal körülvett belvárost a Bega-csatorna délről, a vasútvonal pedig északról kerüli meg.