Nemet mond az országjelentésekre az új román elnök

Romanian presidential candidate Klaus Iohannis gestures while discussing with his opponent, Romanian Prime Minister during a TV debate in Bucharest on November 12 , 2014. Prime Minister Victor Ponta  won the first round of the presidential with 40.44 perc
Klaus Iohannis román államfő a múlt hónapban New-Yorkban az ENSZ-közgyűlésen közölte Petro Porosenkoval, hogy addig nem hajlandó hivatalos látogatásra Kijevbe menni, amíg nem vonják vissza az Ukrajnában élő román kisebbségeket is hátrányosan érintő új oktatási törvényüket.
Vágólapra másolva!
Klaus Iohannis román államfő szerint eljött az ideje, hogy az Európai Bizottság beszüntesse Románia esetében azokat a rendszeres országjelentéseket, amelyeket Brüsszel az igazságszolgáltatás működéséről, a jogállamiság érvényesüléséről tesz közzé.
Vágólapra másolva!

A decemberben hivatalba lépett új román elnök kedden, a Legfelső Bírói Tanács (CSM) tisztújító értekezletén úgy vélekedett: országa teljesítette azokat a kötelezettségeit, amelyeket 2007-es uniós csatlakozásakor vállalt az igazságszolgáltatás reformja terén.

Schengeni csatlakozás

A román média szerint az államfő kezdeményezése azzal áll összefüggésben, hogy több uniós tagország a romániai korrupcióra hivatkozva ellenzi az ország felvételét a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, és "pozitív" igazságügyi országjelentésektől tette függővé a román csatlakozás támogatását.

Forrás: AFP/Robert Ghement