A lap munkatársa engedte be az épületbe a terroristákat

nk20150107
Ellepték Párizst a francia hadsereg és csendőrség fegyveresi a Charlie Hebdo lap szerkesztőségét ért terrortámadás után, aminek elkövetőit eddig a pillanatig nem fogták el
Vágólapra másolva!
A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap egyik munkatársát kényszerítették a terroristák arra, hogy beengedje őket az épületbe. A terroristák a támadás és a menekülés során összesen tizenkét embert gyilkoltak meg.
Vágólapra másolva!

A fekete egyenruhát, sportcipőt és csuklyát viselő, Kalasnyikovval felfegyverzett támadók délelőtt 11 óra 20 perc körül érkeztek a Párizs keleti részében található helyszínre. A tettesek rendkívül nyugodtnak látszottak az érkezéskor, pedig először eltévesztették a címet: az utcában a 6. számnál álltak meg, ami a hetilap egyik kiegészítő részlegének ad otthont. Maga a szerkesztőség a 10. szám alatt található, a terroristák – felismerve a hibát higgadtan átsétáltak oda.

Fegyverrel kényszerítették

Corinne Rey, a lap egyik karikaturistája elmondta, hogy éppen vissza akart térni a szerkesztőségbe, amikor az épület zárt, számkóddal védett kapuja előtt szembetalálta magát a fegyveresekkel, akik rákényszerítették, hogy beengedje őket. A terroristák a beszámoló szerint folyékonyan beszéltek franciául, és azt állították, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjai.

Kivégezték őket

Az épületbe bejutva a fegyveresek rálőttek a recepciósra, majd felmentek a második emeletre. Itt épp szerkesztőségi értekezlet zajlott. Hidegvérrel kivégezték a résztvevőket, köztük a lap főszerkesztőjét, Stéphane Charbonnier-t, közismertebb nevén Charbot, valamint a főszerkesztőt kísérő rendőrségi testőrt is. Charbot azóta védte külön a rendőrség, amióta a lap még 2011-ben Mohamed-karikatúrákat közölt. Egy ember élte túl a mészárlást, aki egy asztal alá bújt. Ő azt hallotta, hogy a támadók kiabálták: "megbosszultuk a prófétát".

A támadás óta ellepték Párizst a francia hadsereg és csendőrség fegyveresei Forrás: AFP/Joel Saget

Rálőttek a rendőrökre

A terroristák kirohantak az épületből, miközben azt kiáltozták, hogy "Allah Akbar!", azonban összetalálkoztak az utcán egy rendőrjárőrrel. A merénylők gyorsan beszálltak egy Citroen C3 típusú gépjárműbe, majd tucatnyi golyót eresztettek a velük szemben álló rendőrautó szélvédőjébe. A járműben ülő rendőrök nem sebesültek meg, és lövésekkel válaszoltak.

Nyomukat vesztették

A kirobbant tűzharcban egy harminc év körüli rendőr megsebesült és a földre került. A két fegyveres kiszállt a kocsiból, futva megközelítette és hidegvérrel fejbe lőtte a földön fekvő, kezét felemelő férfit, majd visszaült az autóba. Az egyelőre azonosítatlan elkövetők menekülés közben egy autóssal ütköztek, aki könnyebb sérüléseket szenvedett. A The Guardian című brit napilap információi szerint a terroristák ezután Párizs északi részébe hajtottak, ahol fegyverrel autója átadására kényszerítettek egy férfit. A francia hatóságok elvesztették a merénylők nyomát.