Befolyásos nőknek üzenhettek a párizsi merénylők

charlie hebdo lövöldözés franci franciország párizs
Párizs, 2015. január 7. Egy sebesültet visznek hordágyon Párizsban 2015. január 7-én, miután ismeretlen fegyveresek megtámadták a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap székházát. A lövöldözésben tizenegy ember, köztük két rendőr életét vesztette. (MTI/AP/Thibault Camus)
Vágólapra másolva!
Erőteljes figyelmeztetésnek szánhatták a francia szatirikus lap elleni 12 halálos áldozatot követelő párizsi terrortámadást, azok az ismeretlenek, akik kalasnyikovval törtek be szerda délelőtt a Charlie Hebdo szerkesztőségébe. A francia belpolitikát is nagyban befolyásolhatja a merénylet.
Vágólapra másolva!

Ismeretlen fegyveresek megtámadták szerdán a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap székházát Párizsban, a lövöldözésben tizenkét ember, köztük két rendőr életét vesztette. A támadás nyomán a francia kormány a legmagasabb fokozatra emelte a készültségi szintet a főváros térségében.

Egy sebesültet visznek hordágyon Párizsban 2015. január 7-én, miután ismeretlen fegyveresek megtámadták a Charlie Hebdo székházát Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

Korábban gyújtogattak

A mostani támadás mögött feltételezhetően az állhat, hogy a Charlie Hebdo szatirikus újság többször is gunyorosan Mohamed-karikatúrákat közölt, amelyek miatt fenyegetéseket is kaptak, sőt fel is gyújtották a szerkesztőséget – mondta el az Origónak Fejérdy Gergely. A Külügyi- és Külgazdasági Intézet szakértője szerint a támadás mögött azok a belső problémák is meghúzódhatnak, amelyek élesen feszítik a francia társadalmat.

Ezek közé tartozik a muszlim bevándorlók és a többség viszonya is. A szakember külön kiemelte azt is, hogy Franciaországból nagyon sokan mentek harcolni az Iszlám Állam kötelékébe, valamint az Aszad-rezsim elleni küzdelem ürügyén is távoztak az országból. Egy hónappal ezelőtt egy az Iszlám Állam által elkövetett kivégzésben bizonyíthatóan francia állampolgárok vettek részt, akik nem bevándorlók voltak.

12-en vesztették életüket a mészárlásban Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Jelentős volt a fenyegetettség

Fejérdy arról is beszélt portálunknak, hogy a francia fővárosban már hónapok óta jelentős a terrorfenyegetettség, amire a rendőrség időközönként felhívta a figyelmet, de úgy tűnik túl nagy jelentőséget nem tulajdonítottak neki. A terrorfenyegetettséget alátámasztotta az is, hogy Párizs aktívan részt vett az Iszlám Állam elleni bombázásokban, így vélhetően ez is akár kiválthatta a mostani akciót.

A szerdai támadás figyelmeztetés is lehet azon erők számára, akik élesen támadták Franciaországban az iszlám terjedését. Egy hét múlva egyébként egy konferenciát tartanak az arab világról Párizsban (Les renouvaux du monde arabe), ahol iszlám államokból érkező befolyásos nők is részt vesznek. Fejérdy szerint lehet, hogy ezzel az akcióval nekik is üzentek a merénylők.

A francia rendőrség óriási erőkkel keresi a merénylőket Forrás: AFP/Dominique Faget

Változó célpontok

A külpolitikai szakértő a legnagyobb problémának azt nevezte, hogy a merénylőket továbbra sem fogták el, így bármikor újra lecsaphatnak. Fejérdy szerint a mostani akcióban újszerű elem volt, hogy a korábbi merényletek során százakkal kívántak végezni, míg most a célpont teljesen egyértelmű volt. A merénylet révén a média-és sajtószabadság ügye is napirendre kerülhet.

Valójában egyfajta jelzésnek kell azt is felfogni, hogy egy újság szerkesztősége ellen intéztek támadást, így abban reménykedhetnek a merénylők, hogy a visszhangja is jóval nagyobb lesz a vártnál – vélekedett Fejérdy Gergely.

Francois Hollande francia elnök számára a legrosszabbkor jött a merénylet Forrás: AFP/Patrick Kovarik

Kegyelemdöfés is lehet

A várható belpolitikai következményekről úgy vélekedett, hogy az Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke és Nicolas Sarkozy, volt elnök malmára hajthatja a vizet. Mindkét politikus a bevándorlókkal szembeni erőteljesebb fellépést hangsúlyozza, így a mostani helyzetben az általuk hangoztatott nézetek iránt növekedhet az igény. Francois Hollande amúgy sincsen kedvező helyzetben, így akár kegyelemdöfés is lehet számára a mostani támadás, ha nem sikerül jól kezelnie az ügyet – zárta szavait Fejérdy Gergely.