Cameron nem akarja kivezetni a briteket az unióból

2015.01.07. 23:00

David Cameron nem akarja kivezetni a briteket az unióból, de mindenképpen szükségesnek látja az EU reformját. A britek a változtatások bevezetése után népszavazáson döntenek majd a maradásról. A bevándorlókra vonatkozó szabályokat szigorítják.

A brit kormány támogatja az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgást, csak azt nem, ha ezzel a lehetőséggel visszaélnek, mondta David Cameron. Hozzátette: nem úgy akarja megoldani Brüsszel és London vitáit, hogy Nagy-Britannia kilép az unióból. Az EU-brit viszonyrendszer problémáira a megfelelő válasz az EU reformja, majd a brit EU-tagság jövőjéről e reformok eredményeinek ismeretében rendezendő népszavazás. A brit kormányfő Angela Merkel német kancellárral tárgyalt a Downing Streeten.

Szigorítják a szabályokat

Cameron szerint a London által igényelt uniós reformok nem jelentik a szabad mozgás elvének megsértését. Ez nem is cél, hiszen sok brit állampolgár is más EU-tagországokban él és dolgozik.

Megerősítette ugyanakkor, hogy a brit kormány jelentősen szigorítja a más EU-tagállamokból érkező munkavállalók szociális ellátásának szabályozását. E szigorítási tervek fő pontjai közül kiemelte, hogy nem kaphatnak munkanélküli segélyt azok a külföldi EU-állampolgárok, akik állásajánlat nélkül érkeznek Nagy-Britanniába, és ha hat hónapon belül nem találnak munkát, haza kell térniük. Akik találnak munkát, azoknak is négy évig kell folyamatosan dolgozniuk és társadalombiztosítási járulékot fizetniük, mielőtt jogosulttá válnának a brit szociális ellátórendszer teljes körű szolgáltatásaira, és a jelenlegi gyakorlattól eltérően nem vehetnek fel családi pótlékot olyan gyermekeik után, akik nem élnek velük folyamatosan Nagy-Britanniában.

David Cameron nem akarja kivezetni a briteket az unióból, de népszavazást tartana a kérdésrőlForrás: AFP/Oli Scarff

 

Semmit nem lehet kizárni

Cameron megismételte azt a komoly feltűnést keltő hétvégi kijelentését, hogy ha az e szigorításokhoz szükséges uniós jogszabályi reformokat nem sikerül elérnie, akkor Nagy-Britannia további EU-tagságával kapcsolatban "semmit nem lehet kizárni". Hangsúlyozta azonban: álláspontja az, hogy Nagy-Britanniának az EU-ban kell maradnia, újra kell tárgyalnia az unióhoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, és ezután a brit választóknak népszavazáson kell eldönteniük, hogy az elért eredmények ismeretében is az EU-ban szeretnék-e látni hazájukat.

Angela Merkel megkerülte a kérdést

Angela Merkel erről a kérdésről azt mondta, hogy a brit nép joga a döntés, de ő személy szerint "nagyon szívesen venné", ha Nagy-Britannia "az erős, sikeres Európai Unió" tagja maradna. Merkel szerint Németország abban egyetért Nagy-Britanniával, hogy elejét kell venni a visszaéléseknek a fogadó országok szociális ellátórendszerével. Merkel ugyanakkor nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Németország hajlandó lenne-e akár az EU-szerződések módosítására is a bevándorlási problémák rendezése végett.