Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter szerint három fegyveres tört be a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségébe, és legalább 12 embert, köztük két rendőrt megöltek. A tettesek elmenekültek a helyszínről, ahová ellátogatott az államfő, a miniszterelnök és a belügyminiszter.

Szemtanúk beszámolói szerint a kapucnis gyilkosok Kalasnyikovokból nyitottak tüzet. A legfrissebb információk szerint az áldozatok közül kettő rendőr. Tíz - más információk szerint húsz - ember megsebesült, közülük legalább négynek az állapota kritikus.

A földön fekvő, feltehetőleg sebesült rendőrt hidegvérrel lőtte le az egyik fegyveres, erről videofelvétel is készült. A videót itt tudja megnézni.

Egy szemtanú videofelvételéből kivágott képkockán látható két fegyveres, és a menekülésük közben megölt egyik francia rendőrjárőrForrás: Ismeretlen Szemtanú

 

Az áldozatok között van négy neves francia karikaturista, Cabu, Charb, Tignous és Wolinski. Charb - Stéphane Charbonnier fejére egyébként 2013-ban vérdíjat tűzött ki az al-Kaida.

A lap egyik túlélő munkatársa azt állította, hogy a fegyveresek is al-kaidásnak vallották magukat.

Richard Malka, a lap jogásza elmondta, hogy a szerkesztőség a Mohamed-karikatúra megjelenése óta, egészen a mai napig rendőri védelem alatt állt, akárcsak maga Charb. A Mohamed-karikatúrát 2011-ben közölték.

Az AFP francia hírügynökség az utóbbi negyven év legvéresebb franciaországi terrortámadásának minősítette a történteket.

Menekülés közben járókelőket is elütöttekForrás: AFP/Martin Bureau

Valóságos kivégzés

A közösségi oldalakon olvasható beszámolók szerint a tettesek szép nyugodtan sétáltak fel a második emeleti szerkesztőségbe, és egyenesen kivégezték az újságírókat.

A Le Monde úgy tudja, hogy a tettesek akcentus nélkül beszéltek franciául, és azt kiabálták: "Bosszút álltunk a prófétáért!"

A helyszínről egy fekete Citroennel menekültek el, közben tűzpárbajba keveredtek a rendőrökkel.

Ezután elütöttek egy rendőrt és „több gyalogost”. A fekete autót megtalálták a rendőrök a XIX. kerületben, ahonnan a tettesek egy szürke Renault Clióval és egy Ford Transittal menekültek tovább.

A Le Monde egyik újságírója, Elise Barthet egy képet tett fel a Twitterre a gyilkosok közül kettőről.

A Le Monde egyik újságírója ezt a képet készítette a tettesekrőlForrás: AFP/Anne Gelbard

Profik lehettek

Szemtanúk beszámolói szerint a támadók nyilvánvalóan katonai kiképzést kaptak, ez világosan kiderült higgadt viselkedésükből és a felszerelésükből is: fekete ruhát és katonai bakancsot viseltek, az arcukat eltakarták.

Egyes jelentések szerint a Kalasnyikov mellett rakétavetővel is fel voltak szerelve.

Hollande a helyszínen

Fél órával a lövöldözés után már a helyszínen volt a kormányfő és a belügyminiszter, majd negyed óra múlva Francois Hollande elnök is megérkezett, aki terroristamerényletnek minősítette a gyilkosságot, és megígérte, hogy kézre kerítik a tetteseket.

„Semmilyen barbár cselekedet soha nem fogja elfojtani a sajtószabadságot. Egységes ország vagyunk, amely egységesen válaszol és cselekszik" - írta később a Twitteren Hollande.

Az államfő délutánra válságtanácskozást hívott össze.

A Charlie Hebdo szerkesztőségeForrás: AFP

Felháborodott a világ

David Cameron brit kormányfő a Twitter-oldalán fejezte ki együttérzését. „A párizsi gyilkosságok undorítóak. A francia nép mellett állunk a terror elleni és a sajtó szabadságát védelmező harcában” – írta.

Élesen elítélte a támadást a Fehér Ház is, és segítséget ígért a tettesek elfogásában.

Angela Merkel német kancellár azt hangsúlyozta, hogy a gyilkosok nem csupán francia állampolgárokat támadtak meg, hanem a sajtó- és a szólásszabadságot is.

A támadást elítélte Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője, valamint Nicolas Sarkozy volt francia elnök is, akárcsak a Vatikán, Vlagyimir Putyin orosz államfő és Jean-Calude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. 

François Hollande elnök terroristamerényletnek nevezte a támadástForrás: AFP/Patrick Kovarik

Rendőri védelem alatt a szerkesztőségek

A lövöldözés után a rendőrség több szerkesztőséget, köztük a Le Monde-t is védelem alá helyezte, a párizsi rendőrségnél pedig a legmagasabb szintű készültséget rendelték el.

Megerősítették az őrizetet a bevásárlóközpontoknál, a tömegközlekedési csomópontoknál és az egyházi intézményeknél is.

A France TV egyébként úgy értesült, hogy a támadás éppen a heti lapindító értekezlet idején történt, vagyis a szerkesztőség minden fontosabb tagja jelen volt. A Le Parisien szerint név szerint megszólították az újságírókat, mielőtt kivégezték őket.

Ellenőrzik a beutazókat

A támadás után az ország a legmagasabb fokozatra emelte a terrorkészültséget a fővárosban és környékén, így fokozott ellenőrzésekre kell számítani az oda utazóknak, figyelmeztet A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).

középületek, különösen az oktatási és kulturális intézmények és sportlétesítmények, valamint a kiemelt turisztikai nevezetességek védelmét megerősítik, a belépőket fokozottan ellenőrzik, és fegyveres katonai járőrök teljesítenek őrszolgálatot ezeken a helyeken. A szokásosnál szigorúbb a reptéri ellenőrzés, a tömegközlekedési eszközök megállóiban és a város több pontján pedig fegyveres katonák járőröznek. A rendőrséget, a mentőket és a tűzoltókat teljes készültségbe helyezték.

 

Tűzoltók szállítják el az egyik sebesültetForrás: AFP/Philippe Dupeyrat

A BBC emlékeztetett arra, hogy a hetilap gyakran került viták középpontjába amiatt, ahogyan a híreket és politikai eseményeket kezelik. A múlt héten például felháborodást váltott ki egy karikatúra, amely az Iszlám Állam vezetőjét, Abu Bakr-al Bagdadit gúnyolta ki.

A Charlie Hebdo szerkesztőségére 2011 novemberében gyújtóbombát dobtak, miután a lap Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt le. Iszlamista honlapokon nemrégiben az újság főszerkesztőjének lefejezésére buzdítottak.

Rendőrök és tűzoltók az épület előtt. A tettesek elmenekültekForrás: AFP/Philippe Dupeyrat

Sorozatos merényletek

Franciaországban már karácsony előtt készültségbe helyezték a rendőrséget, miután iszlamisták több merényletet is elkövettek: Dijonban és Nantes-ban autóval hajtottak gyalogosok közé, Tours-ban pedig egy férfi támadt késsel egy rendőre.

Bár a francia kormányzat tagadta, hogy összefüggés lenne a támadások között, bejelentette, hogy fokozzák a nyilvános helyek védelmét, többek között háromszáz katonát vezényeltek ki erősítésként – emlékeztetett a BBC.

Ez a Charlie Hebdo mai címlapjaForrás: AFP/Bertrand Guay

 

Európa legnagyobb muszlim népessége

A támadást, amelyért még egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget – olyan időszakban követték el, amikor egyre erősödik az idegengyűlölet Európában. Németországban például a múlt héten több városban is ezrek vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a muszlim bevándorlók ellen – emlékeztetett a Reuters.

Az európai országok közül Franciaországban él a legtöbb muszlim, ötmillió ember.

Ezek barbárok

A merényletet élesen elítélte Hassen Chalghoumi, Párizs egyik külvárosának imámja. „Hihetetlenül dühös vagyok. Ezek az emberek bűnözők, barbárok. Eladták a lelküket az ördögnek. Semmi közük a szabadsághoz. Semmi közük az iszlámhoz, és remélem, hogy a franciák végül egységesebben kerülnek ki az eseményekből” – írta.

Helyszínelők vizsgálják a gyilkosok fekete autójátForrás: AFP/Dominique Faget

Megijedtek Dániában is

Megerősítették a biztonsági intézkedéseket a Jyllands-Posten című dán lapnál, amely 2005-ben elsőként közölt Mohamed-karikatúrát, Madridban pedig kiürítették a Prisa médiacsoport épületét, miután gyanús csomagot kaptak – számolt be a brit Telegraph, hozzátéve, hogy Spanyolországban nem hiszik, hogy az esetnek köze lehet a párizsi merénylethez.

Időközben honlapján, a magyariszlam.hu oldalon közleményt adott ki a Magyar iszlám Közösség. azt írják, hogy a merénylet "szörnyű és borzasztó, mint ahogy minden terrorcselekmény az, bárkinek vagy bárminek a nevében követik is el. Nem győzzük elégszer, újra és újra elmondani, hogy attól még nem muszlim egy terrorista, hogy az Iszlámra hivatkozva követ el bűncselekményt. A terrorista az terrorista, a terroristának a terror a vallása."