Kuba szabadon engedett néhány politikai foglyot

2015.01.07. 00:24

Kuba már szabadon engedett néhányat az 53 politikai fogolyból, akinek a Havanna és Washington közötti egyezség értelmében vissza kellene nyernie szabadságát, és az Egyesült Államok elvárja, hogy hamarosan mindegyikük elhagyhassa börtönét - mondta kedden újságíróknak Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

"A kubaiak már kiengedtek néhányat a foglyok közül, szeretnénk, ha a közeli jövőben mindegyik szabad lenne" - mondta a tisztségviselő. Azt nem közölte, hogy hány rab került ki a rácsok mögül.

Mind az 53 fogoly szabadlábra helyezése nem előfeltétele annak, hogy e hónap végén megrendezzék a két ország kapcsolatának rendezésével foglalkozó tárgyalásokat - hangsúlyozta. Roberta Jacobson, a nyugati félteke országai ügyében illetékes külügyi államtitkár-helyettes vezeti majd az amerikai delegációt, amely január végén Havannában tárgyalásokat kezd a kubai vezetéssel a két ország kapcsolatainak normalizálásáról, akárcsak a bevándorlás ügyéről.

Marco Rubio kubai származású szenátor - az Obama-féle stratégiaváltás legfőbb bírálója, a republikánusok egyik potenciális 2016-os elnökjelölt-aspiránsa - ezúttal is támadta az elnök új Kuba-politikáját. Kedden felszólította a kormányzatot: addig ne üljön le tárgyalni a szigetország vezetőivel, amíg a bebörtönzöttek közül legalább néhány tucatnyian vissza nem nyerik a szabadságukat.

Obama amerikai elnök december 17-én jelentette be, hogy - szakítva az Egyesült Államok 1961 óta Kuba elszigetelésére törekvő politikájával - helyreállítja a két ország diplomáciai viszonyát, és enyhít a kommunista országra kivetett gazdasági embargón.