Miniszterelnökök, és a pápa is elítélte a merényletet

2015.01.07. 21:14

Az ENSZ, az olasz és az izraeli miniszterelnök, valamint a katolikus egyházfő egyaránt elítélte szerdán a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadást.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatban ítélte el a "barbár terrorcselekményt". A francia kezdeményezésre mind a tizenöt tagállam által egyhangúlag elfogadott dokumentumban a testület kifejezte rokonszenvét és részvétét az áldozatok családjaival és a francia kormánnyal, sürgetve, hogy a tetteseket mielőbb állítsák bíróság elé. A BT tizenöt tagállama szerint minden eszközzel - az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásával - küzdeni kell a terrorcselekmények ellen, amelyek a világ békéjét és biztonságát fenyegetik.

Mindannyian franciák vagyunk

Az olasz miniszterelnök szerdán felkereste Franciaország római nagykövetségét. Matteo Renzi francia nyelven mondta a nagykövetnek: "Mindannyian franciák vagyunk". "Ma sír egész Európa, a szabad világ egésze, minden nő és férfi, aki hisz a szabadságban" - mondta. Renzi szerint Franciaország a szabadság szimbóluma, és nem szabad megengedni, hogy a terrorizmus győzedelmeskedjen a szabadság és a józan ész fölött. "Csak a szabadság adja az egyetlen értelmét annak, hogy európai állampolgárok vagyunk" - állapította meg Renzi.     

Mindenhová ki fog terjedni 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Jeruzsálemben a terrortámadással kapcsolatban kijelentette:  ha az iszlám terrort nem állítják meg ezen a ponton, akkor mindenhová ki fog terjedni az egész világon". A terror célja a szabadságnak és a modern társadalmak alapját jelentő szabadság kultúrájának a megsemmisítése, akárcsak az, hogy a tekintélyelvű iszlám uralkodjék az egész világon - tette hozzá Netanjahu.

Ferenc pápa szintén határozottan elítélte a "rettenetes merényletet". Az erről szóló közleményben, amelyet Federico Lombardi szentszéki szóvivő hozott nyilvánosságra, a katolikus egyházfő mélységesen elítéli a terrorcselekményt, amely - mint fogalmazott - megdöbbenést váltott ki a francia társadalom egészében, és Franciaország határain túl is felháborította a békeszerető embereket.