Százezren tüntettek a szatirikus lap mellett

Charlie Hebdo tüntetés
People gather in front of the city hall of Rennes, western France, on January 7, 2015, following an attack by unknown gunmen on the offices of the satirical weekly, Charlie Hebdo. France's Muslim leadership sharply condemned the shooting at the Paris satirical weekly that left at least 12 people dead as a "barbaric" attack and an assault on press freedom and democracy. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER
Vágólapra másolva!
Több mint százezren vonultak az utcára szerdán Franciaországban, hogy kifejezzék szolidaritásukat a Charlie Hebdo című szatirikus hetilappal, amelynek székházát napközben tizenkét halálos áldozatot követelő terrortámadás érte.
Vágólapra másolva!

Párizs központjában, nem messze a vérengzés színhelyétől, a République téren a rendőrség becslései szerint mintegy 35 ezren gyűltek össze a kora esti órákban, hogy kiálljanak a szólásszabadság mellett. A tömegben egyesek a lap karikatúráit ábrázoló transzparensekkel jelentek meg, mások ceruzákat és tollakat emeltek a magasba a sajtószabadságot jelképezendő.

Politikusok is megmozdultak

A megmozduláson számos politikus is részt vett, és a pártok mellett szakszervezetek és médiumok is a szolidaritásra szólították fel az embereket. A kormányzó szocialisták és más baloldali pártok szombat délutánra "köztársasági menetet" hirdettek meg Párizsba a vérengzés elleni tiltakozásul, amelyre Manuel Valls kormányfő meghívta Nicolas Sarkozy konzervatív exelnököt is. Anne Hidalgo, Párizs szocialista polgármestere pedig azt mondta, a francia főváros "tiszteletbeli polgárává" akarja avatni a Charlie Hebdót.

Elképesztő tömegek álltak ki a szatirikus lap kivégzett munkatársai mellett. Forrás: AFP/Damien Meyer

Franciaország több más nagyvárosában is nagy tömegeket mozgatott meg a vérengzés elleni tiltakozás. A hatóságok becslései szerint Rennes-ben 13-15 ezren, Lyonban és Toulouse-ban több mint tízezren, Marseille-ben nagyjából hétezren, Nantes-ban és Bordeaux-ban pedig mintegy ötezren vonultak az utcákra, tiltakozva a terrorcselekmény ellen és kiállva a szólásszabadság jelképévé vált lap mellett.

Európa kiáll a párizsiak mellett

Hasonló megmozdulásokat tartottak Európa számos nagyvárosában is. Berlinben a Brandenburgi kapunál mintegy ötszázan gyűltek össze, és "Je suis Charlie" (Charlie vagyok) feliratú papírlapokat feltartva fejezték ki szolidaritásukat a magazinnal, a francia nagykövetség elé pedig virágokat vittek. A londoni Trafalgar téren, az Európai Parlament brüsszeli épületénél és a madridi francia nagykövetség előtt is sokan tüntettek a terrortámadás ellen és a szólásszabadság mellett.