Százezren tüntettek a szatirikus lap mellett

2015.01.07. 21:47

Több mint százezren vonultak az utcára szerdán Franciaországban, hogy kifejezzék szolidaritásukat a Charlie Hebdo című szatirikus hetilappal, amelynek székházát napközben tizenkét halálos áldozatot követelő terrortámadás érte.

Párizs központjában, nem messze a vérengzés színhelyétől, a République téren a rendőrség becslései szerint mintegy 35 ezren gyűltek össze a kora esti órákban, hogy kiálljanak a szólásszabadság mellett. A tömegben egyesek a lap karikatúráit ábrázoló transzparensekkel jelentek meg, mások ceruzákat és tollakat emeltek a magasba a sajtószabadságot jelképezendő.

Politikusok is megmozdultak

A megmozduláson számos politikus is részt vett, és a pártok mellett szakszervezetek és médiumok is a szolidaritásra szólították fel az embereket. A kormányzó szocialisták és más baloldali pártok szombat délutánra "köztársasági menetet" hirdettek meg Párizsba a vérengzés elleni tiltakozásul, amelyre Manuel Valls kormányfő meghívta Nicolas Sarkozy konzervatív exelnököt is. Anne Hidalgo, Párizs szocialista polgármestere pedig azt mondta, a francia főváros "tiszteletbeli polgárává" akarja avatni a Charlie Hebdót.

Elképesztő tömegek álltak ki a szatirikus lap kivégzett munkatársai mellett.Forrás: AFP/Damien Meyer

Franciaország több más nagyvárosában is nagy tömegeket mozgatott meg a vérengzés elleni tiltakozás. A hatóságok becslései szerint Rennes-ben 13-15 ezren, Lyonban és Toulouse-ban több mint tízezren, Marseille-ben nagyjából hétezren, Nantes-ban és Bordeaux-ban pedig mintegy ötezren vonultak az utcákra, tiltakozva a terrorcselekmény ellen és kiállva a szólásszabadság jelképévé vált lap mellett.

Európa kiáll a párizsiak mellett

Hasonló megmozdulásokat tartottak Európa számos nagyvárosában is. Berlinben a Brandenburgi kapunál mintegy ötszázan gyűltek össze, és "Je suis Charlie" (Charlie vagyok) feliratú papírlapokat feltartva fejezték ki szolidaritásukat a magazinnal, a francia nagykövetség elé pedig virágokat vittek. A londoni Trafalgar téren, az Európai Parlament brüsszeli épületénél és a madridi francia nagykövetség előtt is sokan tüntettek a terrortámadás ellen és a szólásszabadság mellett.