Miközben tízezrek vonultak szerda este Párizs utcáira, hogy elítéljék a terrorizmust és a Charlie Hebdo munkatársainak hidegvérű lemészárlását, az Iszlám Állam és az al-Kaida támogatói a közösségi oldalakon ünneplik a merényletet, és egymást licitálják felül abban, hogy a propagandájukat erősítsék vele.

A támadást ugyan egyetlen szervezet sem vállalta magára, de a merénylők állítólag azt mondták, hogy az al-Kaidához tartoznak. Bár az al-Kaida és az Iszlám Állam az elmúlt hónapokban élesen rivalizált egymással, a párizsi merényletet az utóbbit támogató honlapokon is dicsérik.

„Az iszlám oroszlánjai bosszút álltak a Prófétánkért. Ez még csak az első csepp – több fogja követni” – jelentette ki például Abu Musszab, az Iszlám Állam soraiban harcoló szír.

Kommandósok is keresik a két gyanúsítottatForrás: AFP/Francois Nascimbeni

Sokkal rosszabb jön

A Twitteren több dzsihádista szimpatizáns is kifejezte elégedettségét. Egyikük például ezt írta: „Isten segítségével nem hagyjuk abba a Charlie Hebdo elleni támadásokat. Ami jön, az sokkal rosszabb lesz.”

„Az Allah akbar (Allah a legnagyobb) kiáltás megrengette Párizst” – írta egy másik, míg egy harmadik gratulált a „magányos farkasoknak”.

Semmi sem szent

Az al-Marszad néven futó Twitter-oldal, amely saját állítása szerint az iszlám világ híreit követi, szintén magasztalta a merénylőket, és további támadásokkal fenyegetett.

Dzsamal Kasoggi szaúd-arábiai újságíró az Irish Independent beszámolója szerint finomabb üzenetet küldött. „A Charlie Hebdo szatirikus lap, amelynek semmi sem szent. Kigúnyolta Jézus Krisztust és minden vallás szimbólumait, mi, muszlimok pedig elutasítjuk ezt – ami számukra azonos a véleménynyilvánítás szabadságával”.

Cherif és Said Kouachit dicsőítik az iszlamistákForrás: MTI/EPA/Francia rendőrség

Mire vártok?

Elemzők szerint egyébként nem kizárt, hogy mégis az Iszlám Állam állhat a támadás mögött. A szervezet hónapokkal ezelőtt feltöltött egy videót az internetre, amelyben francia harcosai felszólítják a szimpatizánsokat otthoni célpontok elleni támadásra, és azt ígérik, hogy biztosítják ehhez a szükséges logisztikai támogatást. A felvételen, amelynek a címe „Mire vártok?”, a dzsihádista harcosok elégetik nyugati útlevelüket.

A Bloomberg beszámolója szerint a felvételen szereplő egyik francia dzsihádista, Abu Salman al-Faranci azt mondja: „Ha nem tudtok Szíriába vagy Irakba utazni, akkor csatlakozzatok hozzánk otthon – fogadjatok nekünk hűséget Franciaországban… Működjetek Franciaországon belül. Terrorizáljátok őket, tegyetek meg mindent, hogy képtelenek legyenek aludni a félelemtől és rettegéstől.”

Tízezrek vonultak utcára Párizsban, hogy tiltakozzanak a terrorizmus ellenForrás: MTI/AP/Thibault Camus