Ötezer bombát dobtak le az Iszlám Államra

Vágólapra másolva!
Tizenötezer felszállás, 1676 légicsapás, 5000 bomba. Statisztikát adott közzé a Pentagon az Iszlám Állam elleni légicsapásokról.
Vágólapra másolva!

Közel ötezer bombát dobtak le a nemzetközi koalícióhoz tartozó harci repülőgépek Irakban és Szíriában az Iszlám Állam dzsihádista szervezet elleni légicsapásokban – közölte az amerikai védelmi minisztérium.

Az augusztus 8-án kezdődött műveletben december 31-ig 1676 légicsapást hajtottak végre. A gépek több mint tizenötezerszer szálltak fel. Háromezernél több célpontot támadtak, köztük 58 harckocsit, 900 egyéb járművet (köztük páncélozott járműveket), 52 bunkert, 673 harcállást és közel ezer épületet. A Pentagon nem tudja pontosan megmondani, mely célpontokat milyen mértékben sikerült eltalálni, de

Áldozatokról a jelentés nem tett említést. A minisztérium előző nap azt közölte, hogy folyamatban van a polgári áldozatokról szóló panaszok kivizsgálása, de ezek alapján mindössze két esetben indítottak mélyreható vizsgálatot, és a halálos áldozatok feltételezett száma ezekben együttesen sem éri el az ötöt.

A közel-keleti térségben előrenyomuló Iszlám Állam ellen az amerikai kezdeményezésű nemzetközi koalíció először Irakban, majd szeptember végétől Szíriában hajtott végre légicsapásokat.