Új nácizmusról beszél Umberto Eco

2015.01.08. 11:29

A Charlie Hebdo francia szatirikus magazin "megsemmisített" szerkesztőségéről emlékeztek meg csütörtökön az olasz újságok, hangsúlyozva, hogy a mai világban egyedül az iszlám vallást nem lehet életveszély nélkül bírálni.

"Szeretnénk fenntartani magunknak a jogot, hogy kritizáljuk, ahogy tetszik. Megtanultuk kritizálni a kereszténységet, a buddhizmust is, az életünk kockáztatása nélkül" – írta Ernesto Galli della Loggia olasz történész a Corriere della Sera címoldalán.

Hónapok óta jósolták

A legnagyobb olasz napilap a mindenki szabadsága elleni támadásnak nevezte a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt terrorista támadást. A lap szerint bekövetkezett az európai titkosszolgálatok által hónapok óta jósolt merénylet, amely lényeges változás az Iszlám Állam dzsihádista fegyveresei által eddig követett terrorstratégiában.

Umberto Eco új nácizmusról beszélForrás: AFP/John Macdougall

Nyakig benne vagyunk a háborúban

"Nyakig benne vagyunk a háborúban" – kommentálta az eseményeket Umberto Eco olasz író. Szerinte az Iszlám Állam "új nácizmus", amely meg akarja hódítani az egész világot. Umberto Eco hangoztatta, úgy érzi magát, mint gyerekkorában, amikor a második világháborús bombázásban élte napjait, soha nem tudva, mikor zuhannak rá bombák.

Franciaország szeptember 11-éje

A balközép La Repubblica szerint a párizsi terrorcselekmény Franciaország szeptember 11-éje. A lap kommentárja szerint nem fanatikusok akciója volt, hanem "látványos forgatókönyvvel látványos célpont ellen" elkövetett terrorista támadás. Az újság szerint a merényletnek a nem szélsőséges iszlám világ is áldozata.

A csehek korlátoznának

A szabadságjogok ideiglenes korlátozását vagy az Izraelt a palesztin területektől elválasztó falhoz hasonló intézkedések megtételét javasolják a csütörtöki cseh napilapok a párizsi terrorista támadással kapcsolatos kommentárjaikban. Úgy vélik, hogy Európának ezzel kellene válaszolnia a kontinensen élő radikális iszlamisták és az őket, illetve az iszlám bevándorlókat elutasítók közt kibontakozó konfliktusra.