Bemérték a fekete doboz jelzéseit

2015.01.09. 08:52

A december 28-án Indonéziánál tengerbe veszett repülőgép fekete dobozából származó jelzéseket észlelt pénteken az egyik keresőhajó - jelentették be indonéz tisztségviselők.

Hozzátették, hogy a búvárok már meg is kezdték a víz alatti kutatást a tragédia előtt történtek megismeréséhez kulcsfontosságú készülék után.

"Azt a jelentést kaptuk a terepről, hogy a hanglokátor hangjelzésekre bukkant" - mondta a keresési művelet egyik irányítója. Hozzátette, nagyon bíznak abban, hogy a jelek a fekete dobozból érkeznek.
Az illetékes arról is beszélt, hogy az első feltételezések szerint a fekete doboz nem a korábban bemért farokrészben található. A mentőcsoportok csütörtök óta próbálják kiemelni a gép farkának megtalált maradványát.

Az indonéz haditengerészet búvárai készülnek a merülésreForrás: AFP/PooL/Adek Berry

Az AirAsia 8501-es járata 162 emberrel a fedélzetén december 28-án reggel indult az indonéziai Surabayából Szingapúrba. A kapcsolat a géppel a felszállás után 42 perccel szakadt meg, amikor az Airbus a borneói Kalimantan és Jáva között repült. Túlélőről nem tudni. Az indonéz meteorológiai szolgálat elemzése szerint a katasztrófát a szélsőséges időjárási körülmények idézhették elő.