Életfogytiglanit kapott Abu Hamza radikális imám

2015.01.09. 19:55

Elítélték New Yorkban Abu Hamza radikális imámot. Életfogytiglanit kapott, mert lázított, terroristákat segített, és kiképzőtábort próbált meg létrehozni.

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte pénteken az illetékes New York-i bíróság Abu Hamza radikális imámot, akit nyolc hónappal korábban terrorizmussal kapcsolatos szövetségi vádemelés alapján bűnösnek találtak.

A félszemű és félkarú Abu Hamza, aki évekkel ezelőtt azzal vált ismertté, hogy lázító tartalmú prédikációkat tartott a londoni Finsbury park mecsetjében, műholdas telefonnal és tanácsokkal látott el jemeni terroristákat, akik 1998-ban nyugati turistákat raboltak el.

Az imámra emellett rábizonyították, hogy két követőjének segítségével fegyveres kiképzőtábort kísérelt meg létrehozni Oregon államban, és hogy egy másik társát Afganisztánba küldte, az al-Kaida és a tálibok amerikai erők elleni harcának támogatására.

Hamzát összefüggésbe hozták a szerdai párizsi mészárlással is, miután az egyik merénylőt, Cherif Kouachit az az al-kaidás Djamel Beghal mentorálta, aki korábban az ő londoni mecsetébe járt. Mindezt egy MI5-informátortól idézte a Telegraph, amely úgy fogalmaz, hogy a párizsi terrorakció Hamza öröksége.