Fidel Castro haláláról pusmognak

2015.01.09. 18:42

Pontosan egy évvel ezelőtt jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt Fidel Castro veterán kubai forradalmár. Olyan hírek kaptak lábra a karibi szigetországban, hogy a 88 éves politikus meghalt.

Több emigráns kubai ellenzéki honlapon és a közösségi médiában is Fidel Castro haláláról szóló hírek kezdtek terjedni az utóbbi napokban. Pénteken olyan értesülések is megjelentek, miszerint Havannában péntekre sajtótájékoztatót hívtak össze Castro egészségi állapotáról, ezt azonban a külföldi sajtóval való kapcsolattartásért felelős hivatal cáfolta. "Ez téves, nem hívtunk össze semmilyen sajtótájékoztatót" - közölte a hivatal egyik illetékese.

Az országot közel fél évszázadon át irányító politikus a történelmi jelentőségűnek minősített decemberi események - a Washington és Havanna közötti közeledés és az Egyesült Államokban bebörtönzött kubai hírszerzők szabadon engedése - ellenére is teljesen láthatatlan maradt a kubai médiában.

Fidel Castro közel fél évszázadon át irányította a karibi szigetországot, mielőtt egészségügyi problémái miatt 2006. július 31-én átengedte az elnöki széket öccsének, Raúlnak, aki hivatalosan 2008 januárja óta tölti be az államfői tisztséget Kubában.

Fidel Castro médiaszereplései az utóbbi időben rendkívül megritkultak. Utoljára 2014. január 9-én jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor részt vett egy havannai galéria megnyitóján. Az egykori kubai vezető júliusban Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott a fővárosban, a tanácskozásra azonban nem engedték be a sajtót.

Castro tavaly augusztusban egy 8 éves csodálóját fogadta, de ez a találkozó is zártkörű volt, csak fényképeket hoztak nyilvánosságra az eseményről. A kisfiú szülei szerint a forradalom vezére jó állapotban volt, fel is állt az üdvözlésükre. "Már nem úgy jár, mint korábban, de azért jól van. Felállt, üdvözölt és megölelt minket, rengeteget beszélt" - mesélte Yusley Mendez, a fiú apja.

A találkozó óta azonban egyetlen fényképet sem közölt a politikustól a média. Korábban rendkívüli gyakorisággal jelentek meg Castro cikkei a kubai sajtóban, az utóbbi hónapokban azonban egyre inkább ritkultak ezek az írások is.

"Nem tudom, hogy van-e valami probléma vagy egy politikai stratégiáról van szó" - közölte José María García, egy nyolcvan év körüli kubai asszony. Egy helyi fodrász, Patricia Rigondeaux ugyanakkor azt mondta: "én nem gondolom, hogy elhunyt volna, a pletykák szerint viszont nagyon-nagyon beteg".

Egy neve elhallgatását kérő nyugati diplomata szerint az egykori elnöknek nagy szerepe volt az amerikai-kubai kapcsolatok rendezésében, egészségi állapota azonban nem tette lehetővé a nyilvános szereplést.