Hollande: Nem ért véget a fenyegetettség

Francois Hollande charlie hebdo terrorizmus francaiország
Vágólapra másolva!
Franciaország terrorfenyegetettsége nem ért véget, óvatosságra van szükség. Erről Francois Hollande francia államfőbeszélt a pénteki túszejtések lezárása után.
Vágólapra másolva!

Nem ért véget a terrorfenyegetettség Franciaországban - mondta péntek este Francois Hollande francia államfő, miután a francia biztonsági erők két párhuzamos akcióban megölték a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap elleni szerdai merénylet elkövetésével gyanúsított két testvért, valamint a Párizsban egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő szélsőséges iszlamista fegyverest. Az elmúlt három nap támadásaiban 17-en meghaltak és 20-an megsebesültek.

A pénteki túszejtések összefoglalóját itt találja, itt pedig az eseményeket időrendben.

"Franciaország, még ha tisztában is van azzal, hogy szembenézett (a fenyegetettséggel), még ha tudja is, hogy bátorságra és bravúrokra képes férfiakból és nőkből álló biztonsági erőkkel rendelkezik, nem szabadult meg végleg a fenyegetettségtől, amelynek céltáblája. Óvatosságra, egységre és mobilizációra kérem önöket" - mondta a köztársasági elnök a France 2 francia közszolgálati televízió által élőben közvetített rövid beszédében.

Franciaország fenyegetettségét a nemzet olyan tragédiájának nevezte, amellyel "kötelességünk szembenézni".

- mondta a délutáni párizsi túszejtésre a kóser élelmiszerboltban, és megerősítette, hogy az akcióban négy túsz vesztette életét.

"Azoknak, akik elkövették ezeket a terrorcselekményeket, ezeknek az őrülteknek, ezeknek a fanatikusoknak, semmi közük a muzulmán valláshoz.”

Forrás: AFP/Remy De La Mauviniere

Üdvözölte a délutáni túszmentő akciókban részt vett csendőrök és rendőrök "bátorságát, bravúrosságát és hatékonyságát". "Büszke vagyok rájuk.”

Szerinte Franciaországnak "nemcsak az erővel, hanem a szolidaritással is választ kell adnia ezekre a támadásokra… Szabad nép vagyunk, amely nem enged semmilyen nyomásnak, amely nem fél, mert

Bejelentette, hogy ő is részt vesz a vasárnapra tervezett párizsi meneten, amelyet a francia politikai pártok a merényletek és a túszejtések áldozatainak emlékére és a terrorizmus ellen szerveznek.

Párizsba mennek Európa legfőbb vezetői

A legfőbb európai vezetők, Angela Merkel német kancellár, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, David Cameron brit kormányfő, valamint Mariano Rajoy spanyol és Matteo Renzi olasz miniszterelnök egymás után jelentették be, hogy ők is ott lesznek a tüntetésen.