A terrortámadás áldozataira emlékeztek Franciaországban

Vágólapra másolva!
Tízezrek vonultak szombaton utcára Franciaország vidéki városaiban az elmúlt három nap terrortámadásainak 17 áldozatára emlékezve. 
Vágólapra másolva!

A dél-franciaországi Pau-ban közel 40 ezren vettek részt az önkormányzat által szervezett csendes meneten. A belvároson végighaladó tömeg élén gimnazisták tartották magasba a „Mindannyian Charlie-k vagyunk” feliratot.

Országszerte a terrortámadás áldozataira emlékeztek Franciaországban Forrás: AFP/Valery Hache

Mindannyian Charlie-k vagyunk

Orléans-ban 22 ezren jelentek meg az „Én Te Ő, mindannyian Charlie-k vagyunk” felirat mögött. A 350 ezres lakosú Nizzában pedig 23 ezren vonultak végig a Promenade des Anglais nevű híres tengerparti sétányon. A több mint egy kilométeres menet valamennyi vallás képviselőinek jelenlétében megkoszorúzta a háborús hősök emlékművét.

A francia köztelevízió kommentárja szerint Franciaország 1945-ös felszabadítása óta nem voltak ekkora megemlékezések vidéki városokban.

Afganisztánban ünnepeltek

A dél-afganisztáni Kandahárban, a szélsőséges iszlamista tálib mozgalom fellegvárában több száz felvonuló ünnepelte meg a Charlie Habdo című francia szatirikus lap szerkesztősége elleni merényletet, és hősnek nevezte a két támadót - közölték szombaton hivatalos források.

A tüntetők egyben tiltakoztak amiatt, hogy Asraf Gáni afgán államfő elítélte a vérengzést, és kijelentette, hogy védtelen emberek és civilek meggyilkolása gyűlöletes terrorista bűncselekmény, amire nincs magyarázat.