Aszad atombombát akar kifejleszteni?

2015.01.10. 13:54

Nyugati titkosszolgálatok szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök továbbra is nukleáris fegyver kifejlesztésére törekszik, és egy titkos, föld alatti létesítményben nagyszabású atomprogramot indított – írta a Der Spiegel.

A német hírmagazin szombaton megjelent számában felidézte, hogy az izraeli légierő 2007-ben megelőző csapást mért egy szíriai objektumra, amely az izraeli adatok szerint észak-koreai közreműködéssel katonai célok szolgálatára épített atomreaktor volt.

Lehet atomreaktor volt

A damaszkuszi kormány csupán a szíriai légtér megsértése és egy állítólagos fegyverraktár megsemmisítése miatt tiltakozott, de a rejtélyes sivatagi épületegyüttesről szóló mendemondák egyre szélesebb körben terjedtek, és végül a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vizsgálatot indított. A bécsi központú szervezet 2011-ben közölt jelentésében megállapította, hogy a lerombolt létesítmény nagy valószínűséggel atomreaktor volt.

Basszár-el-Aszad szíriai elnök a német lap szerint atomfegyvert szeretne kifejleszteniForrás: AFP/-

A szétbombázott területen a rendszeresen készülő műholdfelvételek alapján nem folyik semmilyen tevékenység, de nyugati titkosszolgálatok szerint Aszad nem adta fel a tervet, s valószínűleg már 2009 óta új helyszínen zajlik tovább a szíriai atomprogram, amelynek a mekkai nagymecset területén lévő kút után a Zamzam fedőnevet adták.

Gyanús elemek

Lehallgatott beszélgetések és műholdfelvételek alapján Homsz közelében, a libanoni határtól két kilométerre egy hegyvidéki területen urándúsító üzemet vagy atomreaktort építhettek, és nyolcezer nukleáris fűtőelemet tárolnak ott. A létesítményt észak-koreai és iráni szakértők segítségével fejlesztik, védelmét a damaszkuszi rezsimmel szövetséges Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei látják el.

A Hezbollah 2013-ban a Homsz körüli harcokban súlyos veszteségek árán védte meg a lázadóktól a föld alatti létesítményt, amelynek egyik gyanús eleme, hogy egy kút révén összeköttetésben áll egy négy kilométer távolságban lévő tóval, ami felesleges, ha fegyverraktárról lenne szó, de létfontosságú egy nukleáris berendezés hűtéséhez.

Szíriában már közel négy éve zajlik a polgárháború, amelyben azt sem lehet tudni, ki kivel vanForrás: MTI/Anadolu Agency/Muhammed Eyad

Kellemetlen helyzetek

A leggyanúsabbak pedig lehallgatott rádióüzenetek, amelyekben a Hezbollah egy vezető tisztségviselője „atomgyárról” és a létesítmény közelében fekvő Kuszeir településről beszél. A területen magát jól kiismerő férfi rendszeresen tesz jelentést telefonon egy különösen fontos embernek, Ibráhim Oszmánnak, a szíriai atomenergia-bizottság vezetőjének – írta a Der Spiegel.

Kiemelték, hogy amennyiben helytálló a nyugati titkosszolgálatok feltételezése, kellemetlen helyzetbe kerülhet a washingtoni vezetés, amely a hivatalos cáfolatok ellenére minden bizonnyal együttműködik a szíriai elnökkel az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemben, Izrael pedig nehéz döntés elé kerül, mert a mélyen a föld alá rejtett létesítmény megsemmisítéséhez bunkertörő fegyvert kellene bevetni, ami felmérhetetlen környezeti kockázatokkal jár.