Az osztrákok fele veszélyesnek tartja az iszlámot

2015.01.10. 13:19

Eddig hetven, Szíriában harcoló iszlamista szélsőséges tért vissza Ausztriába, de az osztrák hatóságok bizonyíték hiányában egyelőre tehetetlenek velük szemben.

Az osztrák alkotmányvédelmi hivatal szerint Ausztriából eddig 170-en utaztak Szíriába, hogy a szélsőséges iszlamista erők oldalán az ottani harcokhoz csatlakozzanak. A hivatal vezetője elmondta: többen vannak, akik ingáznak a két ország között, azonban ha nincsen elegendő bizonyíték, úti okmányaik nem vonhatók be.

Nyolcvan hívás érkezett

A gazdasági, család- és ifjúságügyi minisztérium még decemberben hozta létre a szélsőségesekkel foglalkozó tanácsadó központját. A szervezet által üzemeltetett forródróton azoknak a hívásait fogadják, akiknek a környezetében élő fiatalok szélsőséges iszlamista eszméket akarnak követni.

A szervezet vezetője az ORF-nek (Osztrák Rádió és Televízió) nyilatkozva elmondta: csaknem nyolcvan hívás érkezett az elmúlt másfél hónapban. Egy család esetében biztosra vehető, hogy fiuk már kiutazott Szíriába, vele a szakemberek már nem tudnak sokat kezdeni.

Elmondta továbbá: meglehetősen sok szülő telefonált, akik maguk nem követik az iszlám vallást. A műsor által megkérdezett imám szerint a legtöbb fiatalt, aki csatlakozott a szélsőségesekhez, frusztrálja egy idő után a döntése, miután tapasztalja az erőszakos cselekedeteket, valamint a rezsim működését.

Az osztrákok fele tart az iszlámtól

A Der Standard című osztrák napilap szombati számában közölt felmérés szerint minden második ausztriai választópolgár veszélyesnek tartja az iszlámot, és a válaszadók csaknem fele látja úgy, hogy az iszlám meg akarja változtatni az osztrák társadalmat. A megkérdezetteknek csupán 19 százaléka gondolja úgy, hogy Ausztria helyesen kezeli az iszlámkérdést.

Tízből minden hetedik megkérdezett azt mondta, az osztrákok nem tudnak eleget az iszlámról. A kutatást elemző piackutató úgy véli, az osztrákok azt szeretnék, hogy az ott élő muszlimok egyértelműen határolódjanak el a szélsőséges Iszlám Államtól.

Közel 3000 ezren csatlakoztak

Európai becslések alapján ez idáig csaknem háromezren csatlakoztak a földrészről a szíriai iszlám szélsőségesekhez, a 170 ausztriain kívül a legtöbben, nagyjából 1100-an Franciaországból, csaknem 500-an Nagy-Britanniából és Németországból, 300-an Belgiumból és mintegy százan Dániából.