Túszejtés közben nyilatkoztak a terroristák

Vágólapra másolva!
Chérif Kouachi maga hívta fel állítólag a BFM TV-t a nyomdából, és közölte, hogy az al-Kaida jemeni szárnyának megbízásából követte el a fivérével a Charlie Hebdo elleni támadást. A szervezet egyik tagja szerint ezzel álltak bosszút a Mohamed becsületén esett sérelemért.
Vágólapra másolva!

Kouachi mellett a másik túszejtő, Amedy Coulibaly is telefonált a tévécsatornának. Azt állította, hogy az Iszlám Állam tagja, és összehangolta a lépéseit a fivérekkel – számolt be a BBC.

Már korábban azzal fenyegetett, hogy elkezdi kivégezni a túszokat, ha a fivéreknek bajuk esik, ezért is volt kénytelen a rendőrség megkezdeni a szabadító akciót azonnal, mihelyt a két Kouachi lövöldözve kitört a nyomdából.

Újságírók figyelik a túszdráma végkifejletét Dammartin-en-Goele-nél Forrás: AFP/Dominique Faget

Bosszú a profétáért

Az korábban ismertté vált, hogy Said Kouachi több hetet töltött Jemenben, ahol a feltételezések szerint kiképzést kapott az al-Kaidától.

A szervezetnek az Arab-félszigeten működő csoportja magára is vállalta a Charlie Hebdo elleni támadást. Ha ez igaz, akkor a jemeni csoport két sikertelen kísérlet után először hajtott végre terrorista támadást Nyugaton – emlékeztetett az AP amerikai hírügynökség, amely megkapta az al-Kaida közleményét.

Újabb merényletekkel fenyegetnek

A közlemény szerint a támadás a Mohamed elleni sérelem megtorlása volt. Figyelmeztetett, hogy a muszlimok számára szent dolgok megsértése, az istenkáromlást elkövetők védelmezése súlyos árat követel majd ezentúl is, és a nyugati államok, elsősorban Amerika, Nagy-Britannia és Franciaország által elkövetett bűnöket az ő területükön fogják keményen megtorolni.

Mint írják, folytatni fogják Ajman Zavahiri politikáját: „addig ütjük a kígyó fejét… míg a Nyugat takarodót fúj”.