Minden zsidó iskolát és zsinagógát őriznek Franciaországban

Vágólapra másolva!
Franciaország szerte megemlékeznek ma a párizsi terrortámadás áldozatairól. A fővárosba egymillió embert várnak. A biztonsági intézkedéseket megszigorították, a környező metróállomásokat már 11 órakor lezárták.
Vágólapra másolva!

Szombaton eltemették azt a rendőrt, akit hidegvérrel lemészároltak a Charlie Hebdo elleni támadást végrehajtó terroristák. „Meg akarsz ölni?” – kérdezték a földön fekvő sebesült Ahmed Merabettől.

Az egész város kivonult

Az egyik túszdráma helyszínén, Dammartin-en-Groele-ben a brit Telegraph helyszíni tudósítása szerint az egész város utcára vonult, hogy tiltakozzon a terror ellen. A francia himnuszt, a Marseillaise-t éneklik, és azt skandálják, hogy „Én is Charlie vagyok”.

Világszerte több helyen tartottak hasonló megemlékezéseket.

London trikolórba öltözik

A párizsi nagy menetelésre egymillió embert, köztük magas rangú külföldi politikusokat is várnak. A biztonsági intézkedések szigorúak, a Le Figaro jelentette, hogy a környéken már 11 órakor lezárták a metrót, az emberek pedig már el is kezdtek gyülekezni.

Londonban az áldozatok tiszteletére az ismert nevezetességeket – például a Tower hidat, a Trafalgar teret és a Nemzeti Galériát – a francia nemzeti lobogó színeivel: kékkel, fehérrel és pirossal – világítják meg – számolt be a BBC.

A hadsereg védheti a zsidó intézményeket

Francois Hollande államfő találkozott Roger Cukiermannal, a zsidó intézményeket összefogó tanács vezetőjével, és megígérte neki, hogy valamennyi zsidó iskola és zsinagóga védelmet kap, ha kell, akkor a hadsereget rendelik ki erre a célra.

Hollande egyébként a menet után ellátogat a párizsi nagyzsinagógába.