Törvényben tenné lehetővé az ellenzéki brit Munkáspárt vezetője, hogy a hatóságok utasíthassák a brit közműszolgáltatókat a lakossági közműdíjak csökkentésére az energiahordozó-árak nagybani beszerzési költségeinek jelentős csökkenése esetén.

Ed Miliband, aki a Munkáspárt választási programjáról beszélt a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában, kijelentette: a párt az energiaszolgáltatókat ellenőrző felügyeleti hatóságot (Ofgem) felruházná a kiskereskedelmi közműdíj-csökkentés kikényszerítésének jogával, ha a szolgáltató cégek nem érvényesítik a nagybani beszerzési költségek csökkenését a lakossági díjszabásokban.

Nem jelent meg az árakban

Hozzátette: a Labour kezdeményezi, hogy a parlament gyorsított eljárásban, még a májusi választások előtt vitassa meg e törvénytervezetet. Miliband szerint ezt az indokolja, hogy például a földgáz nagybani beszerzési ára az elmúlt egy évben 20 százalékkal csökkent, ám ez nem jelent meg a brit lakossági földgázárakban.

Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője rezsicsökkentést ígérForrás: AFP/Paul Ellis

Az Ofgemnek jelenleg nincs közvetlen beleszólása az energiaszolgáltatók árképzésébe, legfeljebb annyit tehet, hogy szóvá teszi, ha úgy ítéli meg, hogy a szolgáltató cégek indokolatlanul magas díjakat számláznak a lakossági fogyasztóknak.

Régóta napirenden van

Miliband a vasárnapi BBC-műsorban megerősítette, hogy ha a Munkáspárt a májusi választások után kormányra kerül, elrendelné a lakossági közműdíjak befagyasztását 2017-ig, annak érdekében, hogy „az árak csak lefelé mehessenek, felfelé nem”.

A Labour vezetője és miniszterelnök-jelöltje ezt a tervet már tavaly bejelentette. A kezdeményezés alapján, ha a párt megnyeri a májusi parlamenti választásokat, legalább 20 hónapra befagyasztja a kiskereskedelmi áram- és gázárakat, a hat legnagyobb magántulajdonú brit energiaszolgáltató vállalat nagykereskedelmi és lakossági szolgáltatói üzletágát szétválasztja, és tevékenységük ellenőrzésére a jelenleginél erőteljesebb felügyeleti hatóságot hoz létre.

Gázárcsökkenést is ígért a MunkáspártFotó: Jankovics Soma - Origo

A bankokat is megreguláznák

Miliband annak idején azzal a véleményével indokolta ezt a tervet, hogy az energiaszolgáltató cégek „túl hosszú ideje” számláznak az indokoltnál többet a felhasználóknak, és ezt azért tehetik, mert „a piac nem működik”. A Munkáspárt választási programjában szerepel az is, hogy a brit bankszektor legnagyobb cégeit fiókhálózataik törvényileg előírt áramvonalasításával kötelezné piaci súlyuk csökkentésére.

Miliband ugyancsak tavaly bejelentett tervei alapján, ha a Munkáspárt májusban kormányt alakíthat, utasítaná a brit verseny- és piacfelügyeleti bizottságot annak meghatározására, hogy egy-egy adott bank legfeljebb mekkora piaci részesedést tarthat meg.