Tüzérségi támadás ért egy donyecki bányát

Vágólapra másolva!
Több száz bányász rekedt a mélyben a Donyeck közelében lévő Zaszjagyko szénbányában, miután az ukrán kormányerők tüzérségi támadása során találatot kapott a központi trafóállomás.
Vágólapra másolva!

A támadás vasárnap délután érte a villanytelepet, melynek megsemmisülése nyomán az egész bánya területén megszűnt az áramellátás – adta hírül a donyecki szerkesztésű Russzkaja Veszna hírportál. A hatóságok állítása szerint 346 bányász rekedt a tárnákban villany és levegőutánpótlás nélkül. A szellőzés hiányában fennáll a veszélye, hogy a járatokban robbanásveszélyes mértékben gyülemlik fel a metángáz.

Leállt az ivóviz-ellátás

Az áramkimaradás miatt leálltak az Északi Vízművek berendezései is, ahonnan a bányán kívül Donyeck egy részének az ivóvíz-ellátása is történik. A kelet-ukrajnai város vezetése felszólította a lakosságot, hogy gondoskodjanak a kellő ivóvíztartalékról, mivel a szakadatlan tüzérségi támadások miatt kétséges, hogy a karbantartók mikor tudják újra működésbe hozni a villanytelepet. A mélyben rekedt bányászok kimentését az esti órákban megkezdték – írja a szakadárok internetes újságja.

2008-ban százan haltak meg

A Zaszjagyko bányában utoljára 2009-ben történt komolyabb baleset. Akkor egy spontán omlás temetett maga alá tizenegy bányászt, akik közül tíznek sikerült kiásnia magát. Előzőleg 2008-ban ugyanitt száz emberéletet követelt egy kiterjedt sújtólég-robbanás.