Újra élre állt az egy éve alapított párt

Spanyolország, Podemos
A spanyolországi Podemos nagyon sikeres évet tudhat maga mögött
Vágólapra másolva!
Ismét az alig egy éve alakult baloldali Podemos kapná a legtöbb szavazatot egy választáson Spanyolországban egy friss közvélemény-kutatás szerint.
Vágólapra másolva!

Az El País című baloldali lap szerint a Metroscopia közvélemény-kutató intézet által megkérdezett 1000 ember 28,2 százaléka mondta azt, hogy a Podemosra szavazna, szemben a decemberi 25 százalékkal, amikor a hagyományos politikai berendezkedést tagadó párt második helyre esett vissza a szocialisták mögött.

Visszaesett a Néppárt

A vasárnap publikált felmérés szerint a Szocialista Párt a szavazatok 23,5 százalékát kapni a decemberi 27,7 helyett, míg a harmadik helyen álló konzervatív Néppárt támogatottsága kis mértékben tovább csökkent, 20-ról 19,2 százalékra. 8,1 százalékot kapna a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű párt, amely a legutóbbi választásokon még csak Katalóniában indult, de ma már országosan jelen van.

A spanyolországi Podemos nagyon sikeres évet tudhat maga mögött Forrás: AFP/Josep Lago

A 2006-ban alapított Ciudadanos balközépnek vallja magát, de megfigyelők szerint inkább a Néppárttól hódíthat el elégedetlen szavazókat, míg a kétpólusú pártrendszert elutasító, a heti munkaidőt csökkenteni, a minimálbért pedig növelni akaró Podemos a szocialistáktól.

Rejtőzködnek?

A Néppárt 44,6 százalékkal nyerte meg a 2011. novemberi választásokat, míg a szocialisták akkor 28,7 százalékot kaptak. A Podemos 10,7 százalékkal indított augusztusban, amikor első ízben szerepelt egy közvélemény-kutatásban.

A Reuters szerint sok elemző úgy véli, hogy sok a rejtőzködő néppárti szavazó. A La Razón című jobboldali lap az elmúlt hét végén a Néppártot hozta ki győztesként egy pártpreferencia-felmérésben.

Mraiano Rajoy (a kép bal oldalán) nem túl népszerű Spanyolországban Forrás: MTI/EPA/Kay Nietfeld

Messze a legnépszerűbb spanyol politikus a friss felmérés szerint VI. Fülöp király, második helyen a Podemos vezetője, Pablo Iglesias áll, harmadik a Ciudadanos alapítója, Albert Rivera, negyedik a szocialisták vezetője, Pedro Sánchez, mögöttük jócskán lemaradva Mariano Rajoy miniszterelnök áll a népszerűségi listán.