Ferenc pápa a muzulmán vallási vezetőkhöz fordult

Vágólapra másolva!
A muzulmán vallási vezetők, politikusok és értelmiség segítségét kérte Ferenc pápa az erőszakot igazolni próbáló vallási fundamentalizmus elutasítására a Vatikánban akkreditált diplomáciai karhoz hétfőn intézett beszédében.
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa úgy fogalmazott, a vallás szélsőséges értelmezése puszta ideológia, amely Istent is elutasítja. Az egyházfő a vallási vezetőkhöz, politikusokhoz és értelmiségiekhez fordult, "különösképpen a muzulmánokhoz" annak érdekében, hogy ítéljék el a "vallás bármilyen fundamentalista és szélsőséges értelmezését, amelyet erőszakos cselekmények igazolására használnak fel. A szentszéki nagyköveteknek év elején tartott beszédében az egyházfő konkrét lépéseket és "egyhangú választ" szorgalmazott a nemzetközi közösségtől a béke érdekében Ukrajnában, Szíriában, Irakban, a Közel-Keleten és Nigériában is. A pápa szerint a világ számos részén egyszerre zajló konfliktusok egy új világháború részei.

A selejt kultúrája

Ferenc pápa szerint a "megkövült szívű" emberiség a selejt kultúrájában él, amely nem kímél senkit és semmit, és embertársainkban nem testvért, hanem rabszolgát vagy ellenséget látunk. Ez állandó feszültséghez és konfliktusokhoz vezet. "A Párizsban történt tragikus merénylet a másikat elvető kultúrából ered, amely (...) megosztja és szétbomlasztja az egész társadalmat, erőszakot és halált okoz" - fogalmazott az egyházfő. Hozzátette, hogy a terrorizmushoz a vallás "eltorzult formái" vezetnek.

Békét mindenhol

Ferenc pápa megemlékezett a Pakisztánban decemberben merényletben meggyilkolt több mint száz gyermekáldozatról. Az erőszak és az emberrablások azonnali beszüntetését sürgette Nigériában, békét szorgalmazott a dél-amerikai Venezuelában és Kolumbiában, megállapodást Irán és a nemzetközi közösség között Teherán atomprogramjáról, valamint a párbeszéd megindítását a két Korea között. A katolikus egyházfő kifejezte reményét, hogy a Közel-Keleten újraindul a felek közötti tárgyalás egy olyan megoldással, amely a palesztin és az izraeli népnek is békét biztosít, nemzetközileg elismert határok között, két államban - mondta a pápa. Hangsúlyozta, hogy védelmet kell biztosítani a közel-keleti keresztényeknek is, akik nélkül a Közel-Kelet "csonka" lenne. A párbeszéd példájaként Ferenc pápa az Egyesült Államok és Kuba között bekövetkezett közeledést említette.