Újabb merényletekkel fenyegetik Franciaországot

2015.01.12. 21:20

Újabb merényletekkel kell szembenéznie Franciaországnak, ha nem hagy fel "az iszlámmal szembeni ellenséges politikájával" – figyelmeztetett hétfőn az Iszlám Magreb al-Kaidája.

"Franciaország ma fizeti meg az árát a muzulmánok elleni agressziójának és az iszlámmal szembeni ellenséges politikájának" – vélte az AQMI iszlamista honlapokon közzétett üzenetében, néhány nappal a párizsi merényletek után, amelyekben tizenheten vesztették életüket.

"Amíg a katonái olyan országokat tartanak megszállva, mint Mali és a Közép-afrikai Köztársaság, és amíg az ostoba sajtó a prófétánkat támadja, Franciaországnak a legrosszabbal kell szembenéznie" – tette hozzá az AQMI, amely az "iszlám párizsi csatája három hős lovagjaként" üdvözölte a francia fővárost megrázó véres merényletek elkövetőit.

Kiberdzsihád

Az Iszlám Állam terrorszervezet nevében fellépő hackerek törték fel hétfőn az amerikai hadsereg közel-keleti és a közép-ázsiai térségért felelős Középső Parancsnokságának (CENTCOM) Twitter- és YouTube-fiókját.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője kijelentette, hogy a behatolás mértékét egyelőre vizsgálják. A CENTCOM mindkét érintett közösségimédia-szolgáltatását felfüggesztették. A CENTCOM Twitter-oldalán egy időre, annak lekapcsolásáig katonainak látszó iratok jelentek meg, amelyek katonai vezetők címét és telefonszámát, valamint olyan felvételeket is tartalmaztak, amelyek állítólag kínai és észak-koreai katonai állásokról készültek. A Pentagon egy tisztségviselője szerint az ügy kínos, de nem jelent biztonsági kockázatot.

"Allah, a legkönyörületesebb és legirgalmasabb nevében a KiberKalifátus folytatja a KiberDzsihádot" - jelent meg egyebek között a CENTCOM Twitter-oldalán.