Az elfogott férfi kapcsolatban volt az egyik párizsi merénylővel

This picture taken on January 12, 2015, shows French Fritz-Joly Joachin, 29, a French citizen of Haitian origin in the court in the town of Haskovo, southeastern Bulgaria. A Frenchman arrested in Bulgaria on January 1 trying to cross into Turkey was in co
Fritz-Joly Joachin
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek Bulgáriában egy francia férfit, aki Szíriába akart utazni és a gyanú szerint kapcsolatban állt Chérif Kouachival, a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap ellen múlt szerdán végrehajtott gyilkos merénylet egyik elkövetőjével.
Vágólapra másolva!

A Franciaország által kiadott európai letartóztatási parancs szerint Fritz-Joly Joachint azzal vádolják, hogy "tagja egy fegyveres bűnöző csoportnak, amelynek terrorcselekmények szervezése volt a célja" - közölte Darina Szlavova, a dél-bulgáriai Haszkovo főügyésze. A letartóztatási parancs szerint a 29 éves, haiti származású férfi többször is felvette a kapcsolatot Chérif Kouachival, mielőtt december 30-án Törökországba indult volna.

Fritz-Joly Joachin Forrás: AFP/Bgnes Marica Dily

A merénylet előtt elfogták

A kisfiával együtt utazó férfit január elsején egy buszon fogták el a hatóságok a bolgár-török határon.
A haszkovói ügyészség először azt közölte, hogy a férfi ellen amiatt adtak ki körözést Európa-szerte, mivel felesége megvádolta azzal, hogy december 30-án elrabolta hároméves kisfiukat. A nő szerint férje amiatt ragadta el a gyermeket, hogy mindketten csatlakozhassanak a dzsihadistákhoz Szíriában, és a szélsőséges iszlám elvei szerint nevelhesse fel a fiút. A gyermek időközben visszakerült az anyjához.
A vádlott elfogásakor azt állította, hogy fiával és barátnőjével vakációzni igyekeztek Isztambulba.
Kiadatásáról pénteken dönt az illetékes bolgár bíróság.

Segítenek

Veszelin Vucskov bolgár belügyminiszter a BNR bolgár rádiónak kedden úgy nyilatkozott, hogy a bolgár rendőrség rendkívül keményen dolgozott az elmúlt napokban. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az egész (terrorista) hálózatot, ha van ilyen, sikerül felgöngyölíteniük, és ezzel segíteni tudják a francia hatóságok munkáját.