Összeomlott a szerdán megjelenő Mohamed-karikatúra rajzolója

charlie hebdo új címlap
French cartoonist Renald Luzier, aka Luz, holds up the new issue of French satirical weekly Charlie Hebdo during a press conference to present the new issue at the offices of French newspaper Liberation in Paris on January 13, 2015. A defiant Charlie Hebdo cover of a crying Prophet Mohammed above the slogan "All is Forgiven" was reproduced by media around the world on January 13, its first since many of its staff were slain in a jihadi attack that killed 12 people on January 7. This week's post-attack edition of the French satirical magazine Charlie Hebdo will be made available in six languages including English, Arabic and Turkish, the chief editor said on January 13. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
Párizsban sajtótájékoztatót tartottak a Charlie Hebdo munkatársai, és bemutatták a szerdán megjelenő lapszám címlapját. Minden idők egyik legmegrázóbb sajtóeseménye volt ez.
Vágólapra másolva!

Renald 'Luz' Luzier fél órával később ébredt a támadás reggelén, ezért lekéste a lapindító értekezletet. Most viszont minden eddiginél nehezebb feladat hárult a 42 éves képzőművészre, ugyanis neki kellett megrajzolnia a szerdai történelmi lapszám címlapját, amin ezúttal is Mohamed próféta látható.

Renald Luzier bemutatja élete legfontosabb munkáját a sajtónak Forrás: AFP/Martin Bureau

A könnyező Mohamedet ábrázoló újságíró maga is végigzokogta a kedd délutáni sajtótájékoztatót, miközben arról beszélt, hogy amikor a rajz fölé írta, hogy „Minden megbocsátva”, akkor összeomlott, és sírt.

Renald Luzier összeomlott Forrás: AFP/Martin Bureau

A Charlie Hebdo főszerkesztője szintén a kevés szerencsés hiányzók egyike volt a támadás napján. Éppen szabadságát töltötte, amikor megtudta, hogy terrrortámadás érte a szerkesztőséget. Gérard Biard is arról szólt, hogy egyszerre volt öröm, és végtelen szomorúság létrehozni az új lapszámot.

Itt még együtt volt az egész szerkesztőség Forrás: AFP/Miguel Medina

A főszerkesztő szerint sz új lap „maga a Charlie Hebdo”, vagyis benne lesz minden, amiről az újság szellemisége szól. A szerdai lapszámban egyébként a szerkesztőség megmaradt része hitet tesz majd a lap szerkesztésének folytatása mellett, és állítólag a folytatás mikéntjéről is közölnek majd részleteket.

Mindennél keményebb az új lapszám

Beszámolt a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerdai számának tartalmáról kedden a brit BBC egyik tudósítója, miután vendége volt a szerkesztőségnek Párizsban, és olvashatta a lap egy példányát - jelentette a Gawker című hírportál.

Az első olvasók egyike Forrás: AFP/Bertrand Guay

Mint Fergal Keane Twitter-profilján írta, a 16 oldalas lapszám nem okoz meglepetést, nagy része durva szexuális szatíra: durva Mohamed-karikatúrák, a pápát ábrázoló képek, rajzok az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezetről és egyéb gúnyrajzok, például

A lap hátoldalán címszavakban utalás van arra, hogy míg a lap 25 éve áll fönn, a terroristák 25 másodperc alatt végeztek a munkatársai nagy részével.