Lemondott Giorgio Napolitano olasz államfő

NAPOLITANO, Giorgio Róma, 2015. január 14.
Giorgio Napolitano olasz államfő megemeli kalapját, amint hazaérkezik a római államfői rezidenciáról, a Quirinale-palotából Rómában 2015. január 14-én. A 89 éves Napolitano előrehaladott kora miatt ezen a napon l
Róma, 2015. január 14. Giorgio Napolitano olasz államfő megemeli kalapját, amint hazaérkezik a római államfői rezidenciáról, a Quirinale-palotából Rómában 2015. január 14-én. A 89 éves Napolitano előrehaladott kora miatt ezen a napon lemondott tisztségéről. Távozásával ideiglenesen Pietro Grasso, az olasz szenátus elnöke látja el az államfői teendőket. Az elnökválasztás tizenöt napon belül kezdődik meg. (MTI/EPA/Massimo Percossi)
Vágólapra másolva!
Idős korára hivatkozva lemondott tisztségéről Giorgio Napolitano olasz államfő. A 89 éves politikus a második világháború óta vesz részt az olasz politikában. Utódjáról 15 napon belül dönteni kell.
Vágólapra másolva!

Lemondott szerdán Giorgio Napolitano olasz államfő. A 89 éves köztársasági elnök előrehaladott kora miatt távozik tisztségéből. Napolitano 2006 óta töltötte be a posztot, 2013-ban ismét megerősítették tisztségében. Távozásával ideiglenesen Pietro Grasso, az olasz szenátus elnöke látja el az államfői teendőket. Az új köztársasági elnököt az olasz parlament felső- és alsóháza közösen választja majd meg.

Giorgio Napolitano decemberben jelentette be, hogy idős kora miatt nem képes tovább ellátni államfői munkáját, és vissza kíván vonulni a magánéletbe. Szerdán aláírta lemondólevelét, majd ennek egy példányát az olasz köztársaság hagyománya szerint az elnöki palotából Pietro Grassóhoz, a szenátus elnökéhez, egy másikat Laura Boldrinihez, a képviselőház elnökéhez vitték, egy harmadik példányt pedig Matteo Renzi miniszterelnök kapta kézhez.

15 nap van az utód megválasztására

Az elnöki palotából távozó Napolitanót az államfői díszőrség és az elnöki palota előtt összegyűlt, tapsoló tömeg búcsúztatta. Az új államfő megválasztásáig félárbocra eresztették az elnöki palotán az olasz zászlót. Napolitano feleségével római otthonába vonul vissza. Volt elnökként automatikusan megkapja az örökös szenátori címet, így lehetősége lesz részt venni saját utódja megválasztásában.

A képviselőház elnökének az államfő lemondásától számított tizenöt napon belül kell összehívnia a parlament elnökválasztó ülését, amelyen a szenátus 315, a képviselőház 630 tagja, valamint a hat örökös szenátor és a tartományok 58 küldötte voksol. Elnökjelöltet valamennyi parlamenti párt állíthat.

A második világháború óta a politikában

Matteo Renzi miniszterelnök még nem jelentette be, ki lesz a balközép kormányzó Demokrata Párt (PD) jelöltje. Elemzők szerint Renzi olyan nevet választ, akit a PD egésze és a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) jobbközép ellenzéki párt is egységesen támogat. Ezzel elkerülheti a parlamenti jelöltbuktatást, ahogyan ez 2013-ban történt, amikor más többségi elnökjelölt hiányában Giorgio Napolitanót kellett újraválasztani.

Forrás: MTI/EPA/Massimo Percossi

Az 1925-ben született Giorgio Napolitano a volt Olasz Kommunista Párt (PCI), majd az olasz balközép tagjaként a második világháború óta részt vett az olasz politikában. Kilenc éves államfői időszaka alatt az olasz belpolitikai stabilitás garanciájának számított, miközben öt római kormány váltotta egymást Romano Prodi (2006-2008), Silvio Berlusconi (2008-2011), Mario Monti (2011-2013), Enrico Letta (2013-2014) és Matteo Renzi (2014-) vezetésével.

Matteo Renzi Twitter-üzenetben mondott köszönetet Giorgio Napolitanónak. A PD szerint Napolitano "kősziklaként" emelkedett ki az utóbbi évek olasz politikai hullámaiból. Az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) "a mindenkori legrosszabb államfő" távozásaként ünnepelte a lemondást. Szerintük az elnök saját ízlése szerint alakította az olasz politikát. Az Északi Ligát vezető Matteo Salvini bejelentette: a következő olasz államfő nem lehet balközép politikus.