Így radírozott le egy falut a Boko Haram

2015.01.15. 11:14

Háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket követett el, mások mellett egy vajúdó nőt gyilkolt meg a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet a Nigéria északkeleti határvidékén, a Csád-tó partja mentén elkövetett támadása során – közölte az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet.

A támadás a Boko Haram „eddigi legnagyobb és legpusztítóbb” akciója volt: műholdas felvételek tanúsága szerint 3700 házat romboltak le vagy rongáltak meg az iszlamista fegyveresek a tizenhat falut és Baga városát érintő vérengzés során, egy települést pedig teljesen „leradíroztak a térképről”.

Január 2-i és 7-i műholdfelvétel Baga városárólForrás: amnesty.org

A szélsőségesek a helyiek beszámolói szerint brutális gyilkosságokat követtek el civilek ellen. Szemtanúk szerint egy vajúdó nőt és a csecsemőjét is megölték a Boko Haram tagjai. Az áldozatok többsége gyermek, nő és idős ember volt, akik nem tudtak elfutni, amikor a lázadók rakétagránátokkal és gépkarabélyokkal felfegyverezve behatoltak Bagába.

A polgári személyek válogatás nélküli legyilkolása, tulajdonuk elpusztítása „háborús és emberiesség elleni bűncselekmény, amelyek kivizsgálást követelnek” – írta az AI.

A január elsején elkövetett támadásban hivatalos források szerint 150 ember vesztette életét, és mintegy 20 ezren menekültek el a körzetből. Ugyanakkor szemtanúk ennél több áldozatról számoltak be, és egyesek kétezer halottat emlegettek, bár ezt a hatóságok szenzációhajhászásnak nevezték.

Már jártak itt

Nem ez volt a Boko Haram első véres támadása a környéken: 2013 áprilisában a szélsőségesek 187 embert mészároltak le, és több mint kétezer lakóházat égettek fel a környéken.

Ez volt a 2013-as pusztításForrás: AFP/-

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Csak tavaly novemberben több mint ötezer embert gyilkolt meg a szervezet Nigériában.