Az ablaka alatti fegyverropogás még nem a világ vége

2015.01.16. 09:21

Háborús helyzetre felkészítő, és arra vonatkozóan tanácsokkal szolgáló kézikönyvet ad ki polgárainak a litván kormány az ukrán válság okozta feszültségek miatt.

"Őrizze meg józanságát, ne pánikoljon és gondolkodjon tisztán. Az ablaka alatti fegyverropogás még nem a világ vége" - egyebek mellett ezek az intelmek szerepelnek a védelmi minisztérium által kiadott kézikönyvben, amelyet a jövő héten juttatnak majd el litvániai könyvtárakba, és a hadsereg rendezvényein is fognak terjeszteni.

Tüntetéseket és sztrájkokat kell szervezni

A kézikönyv tanácsa szerint külföldi megszállás esetén a litvánoknak tüntetéseket és sztrájkokat kell szervezniük, vagy "legalábbis rosszabbul kell végezniük a munkájukat, mint általában". Ha lerohannák az országot, a lakosságot a Twitteren és Facebookon való szervezkedésre, illetve az ellenséggel szembeni kibertámadásokra buzdítja a dokumentum.

Szomszédságunk nem baráti

"Grúzia és Ukrajna példája, amelyek elvesztették területük egy részét, azt mutatja, hogy itt sem zárhatunk ki egy hasonló jellegű helyzetet, és fel kell készülnünk arra. Amikor Oroszország megindította ukrajnai agresszióját, a litvánok megértették, hogy szomszédságunk nem baráti" - mondta Juozas Olekas védelmi miniszter a kiadvánnyal kapcsolatban a Reuters hírügynökségnek.

A litván kormány azt is fontolóra vette, hogy kötelezővé teszi a légópincék építését minden jövőben felhúzandó ingatlanban.

Komolyan aggódnak

Litvániában csütörtökön három hónapra leállították a Ren TV orosz kereskedelmi televízió balti országoknak sugárzott adását, azzal az indokkal, hogy Ukrajnáról és más országokról valótlan információkat terjesztett.

A jelentős orosz kisebbséggel rendelkező balti térségben biztonsági aggodalmakat keltett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrán válság kapcsán azzal érvelt, Moszkvának külföldön is fel kell lépnie az oroszok védelmében.