Nagy-Britannia katonákat küld a NATO kelet-európai hadgyakorlataira

Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia további ezer katonát küld az idén a NATO kelet-európai hadgyakorlataira, hogy ezzel is támogatása jelét adja szövetségeseinek az észak-atlanti szövetségben - jelentette be pénteken Washingtonban David Cameron brit miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Az ukrajnai háború a legnagyobb aggodalmat a szomszédos országokban, vagyis a NATO keleti tagországaiban váltja ki, ezért ezek az országok megerősítést szeretnének szövetségeseiktől. A nyugati országok vádja szerint Moszkva fegyverekkel és katonákkal támogatja a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat ebben a háborúban.

"Oroszország úgy határozott, hogy sutba vágja a nemzetközi szabályokat, és durva módon beleavatkozik egy szuverén ország belügyeibe, de ezt mi nem nézhetjük ölbe tett kézzel. További ezer katonával járulunk hozzá a kelet-európai gyakorlatokhoz" - mondta Cameron Barack Obama amerikai elnökkel közös sajtóértekezletén, miután megbeszélést folytattak a washingtoni Fehér Házban.

Így a kelet-európai gyakorlatokon részt vevő brit katonák száma több mint 3200-ra nő - közölte a brit védelmi minisztérium. Mintegy 2200 katona vesz részt gyakorlatokon a balti országokban, Németországban és Romániában, az újabb ezret pedig Lengyelországba vezényelik szeptemberben.