Terrorveszély Belgiumban

2015.01.17. 21:21

Belgiumban katonák százait vezényelték a terrorveszélynek különösen kitett intézmények védelmére, miután néhány nappal ezelőtt több, terrorcselekményre készülő személyt őrizetbe vettek - jelentette be az ország védelmi minisztere szombaton.

A mintegy háromszáz fegyveres egyebek mellett az Egyesült Államok és Izrael brüsszeli nagykövetségét, valamint az Európai Unió és a NATO épületeit védi, de katonákat vezényeltek a brüsszeli zsidó múzeumhoz is.

Készültség BelgiumForrás: BELGA/AFP/Nicolas Maeterlinck

Helyi beszámolók szerint Brüsszelben és Antwerpenben is gépfegyveres katonák posztolnak a zsidó iskolák előtt.

Az AP hírügynökség a Twitter-oldalán tett közzé egy felvételt a mozgósításról. 

A katonák csütörtökig maradnak

 „A döntés nem volt egyszerű, azonban szükséges, a rendőrség túlterhelt, ezért a hadseregnek támogatást kell nyújtania” - közölte Steven Vandeput a Reuters brit hírügynökséggel. A katonák legkorábban csütörtökig az utcákon maradnak, a hatóságok aznap vizsgálják felül a helyzetet.

Fegyverrel a kezében egy katona, BelgiumbanForrás: BELGA/AFP/Nicolas Maeterlinck

A terrorkészültséget azután emelték a második legmagasabb szintre az országban, hogy a rendőrség csütörtökön terrorellenes akciót hajtott végre a kelet-belgiumi Verviers-ben. A műveletben két ember életét vesztette, egy személy megsebesült. A belga államügyészség szerint az érintettek jelentős terrorcselekményt készültek elkövetni Belgiumban. A történtekről bővebben a korábbi cikkünkben olvashat