Ferenc pápa: túlságosan macsók vagyunk

CORRECTION-ADDING NAME
Pope Francis (R) embraces two children, including 12-year-old Glyzelle Palomar (2nd R), during his visit to the University of Santo Tomas in Manila on January 18, 2015.  Pope Francis will celebrate mass with millions in the Philippi
Szavak sem kellettek
Vágólapra másolva!
A pápa az eredeti terv szerint ismét a klímaváltozásról beszélt volna vasárnap fiataloknak az egyik egyházi fenntartású manilai egyetem területén, de miután egy szülei által elhagyott, 12 éves kislány panaszkodott neki a hozzá hasonló gyerekek sorsáról, a szemmel láthatóan meghatódott egyházfő inkább erre reagált, a tervezett előadás nagy részét elhagyta.
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa ázsiai körútján immár másodszor tervezett a klímaváltozásról beszélni. A Vatikán által kiadott eredeti szöveg szerint ostorozta az emberiséget, amiért tönkreteszi a természetet, nem teljesíti Isten parancsát, miszerint meg kell óvnia a teremtett világot. Felhívta a Fülöp-szigetekiek figyelmét arra, hogy országukat valószínűleg súlyosabban fogja érinteni a klímaváltozás, mint átlagosan a többit.

Isten miért engedi?

Egy kislány, Glyzelle Iris Palomar, akit felkértek arra, hogy a mintegy 30 ezer fiatal nevében köszöntse az egyházfőt, azt mondta: "sok gyereket elhagynak a szülei. Sokan közülük áldozatokká válnak, és rossz dolgok történnek velük, például kábítószeresek, prostituáltak lesznek belőlük. Isten miért engedi meg, hogy ezek megtörténjenek velük, pedig ők nem tehetnek semmiről? Miért csak kevesen segítenek nekik?"

Szavak sem kellettek Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Ő az egyetlen

A kislány, aki menedéket talált egy egyházi fenntartású közösségben, nem tudta végigmondani, amit akart, elsírta magát. Ferenc pápa megölelte, majd elkezdte tervezett beszédét, de félbehagyta azt, és inkább a Glyzelle kérdéseire reagált: "Ő eddig az egyetlen, aki megválaszolhatatlan kérdéseket tett fel, de azokat sem szavakkal fejezte ki, hanem könnyekkel. Miért szenvednek a gyerekek?" - kérdezte. "Mindegyikőtök kérdezze meg magától: tudok-e sírni, amikor éhező gyereket látok, egy utcagyereket, aki kábítószeren él, egy hontalant, elhagyottat, egy olyat, akit kihasználnak, akit a társadalom rabszolgaként használ?"

Túlságosan macsók vagyunk

Ferenc pápa megjegyezte, hogy több fiú, férfi van a tömegben, mint lány és nő, "A nők sokat el tudnak nekünk mondani a jelenlegi társadalomról. Időnként túlságosan macsók vagyunk, nem engedünk teret a nőknek. Pedig ők más szemszögből képesek látni a dolgokat, mint mi, és olyan kérdéseket tesznek fel, amelyeket nem értünk..., úgyhogy ha a legközelebb ellátogat egy pápa Manilába, legyen több nő közöttetek" - mondta, derültséget kiváltva a fiatalokból.