Az oroszok szerint gazdasági válságba jutott Oroszország

Vágólapra másolva!
Az oroszok majdnem kétharmada úgy ítéli meg, hogy Oroszország már gazdasági válságba került, de ezt még nem érzik saját anyagi helyzetükön.
Vágólapra másolva!

A Közvélemény alapítvány által január 10-11-én végzett felmérés hétfőn nyilvánosságra hozott eredménye szerint leginkább az 50 és 250 ezer lakosú városokban élők (71 százalék) vélik felfedezni a válság jeleit, Moszkvában ez az érték 70 százalékot tesz ki.

Romlásra ítélve

A válságot emlegetők 40 százaléka az inflációt, 12 százaléka az életszínvonal csökkenését, 6 százaléka a munkanélküliséget és a leépítéseket, a termelés visszaesését, 2 százaléka pedig az olajárak csökkenését említette első helyen. Minden tizedik megkérdezett a rubel árfolyamának a dollárhoz és az euróhoz viszonyított zuhanását emelte ki.

A FOM december végén készített közvélemény-kutatásában a válaszadók 58 százaléka arról számolt be, hogy nem észlelt változást anyagi helyzetben az előző hat hónapban. Romlott a helyzete 32 százaléknak, javulásról csak 9 százalék beszélt. A megkérdezettek 39 százaléka úgy gondolja, hogy az idei év első felében stabil lesz családjának anyagi helyzete. Romlásra 28 százalék, javulásra pedig 12 százalék számít.

Összeomló fogyasztói magabiztosság

Az orosz statisztikai hivatal múlt hét pénteken közzétett adatai szerint az oroszok fogyasztói magabiztossága összeomlott. A lakosság fogyasztói várakozásait tükröző index 11 százalékponttal, mínusz hét százalékról 18 százalékra zuhant a tavalyi év utolsó negyedévében. Az első negyedévben mínusz 11, a másodikban mínusz hat százalékon állt a mutató érteke. Az oroszok 40 százaléka szerint az ország gazdasági helyzete romlani fog, több mint egyharmaduk már a saját életszínvonalában is érzékeli a válságot.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank hétfőn közzétett előrejelzésében meredeken rontotta az orosz gazdaságra adott előrejelzését: az EBRD szerint az orosz hazai össztermék 2015-ben 4,8 százalékkal csökken. A pénzintézet előző, szeptemberi regionális előrejelzésében 2015-re még 0,2 százalékos orosz GDP-visszaesés szerepelt.