Elhunyt Peter Wallenberg

2015.01.19. 14:00

Nyolcvannyolc évesen elhunyt Peter Wallenberg, a svéd társadalmat jelentős mértékben formáló svéd bankár-, nagyiparos-, politikus- és diplomatacsalád feje.

Az egyik legbefolyásosabbnak számító svéd család alapítványának közlése szerint Peter Wallenberg békésen aludt el a Stockholmhoz közeli, Värmdö-szigeti otthonában. Halála okát nem közölték. A Wallenberg-család 19. század óta létező vállalatbirodalmához számos világvállalat tartozik az Investor AB befektetési társaság révén, így például az Astra, az Electrolux, az Ericsson, a SAAB, a Scania, az SKF, a SEB, a Stora és az Atlas Copco.

A Wallenberg-dinasztia egyik legismertebb tagja Raoul Wallenberg diplomata, aki a II. világháború idején Magyarországon zsidók tízezreit mentette meg a haláltáborokba történő deportálástól.

Peter WallenbergForrás: AFP/Sven Nackstrand

Peter Wallenberg egyetemi tanulmányai után rögtön beszállt a családi vállalatok irányításába, de karrierje főleg Marc nevű bátyjának 1971-es öngyilkossága után indult emelkedésnek.

A hétfőn elhunyt pátriárka 1982-től 1997-ig volt az Investor AB elnöke, ekkor a legtöbb vállalat irányítását átadta gyermekeinek és más bizalmasoknak. Peter Wallenbergnek két fia (Peter és Jacob) és egy lánya (Andrea) született. Néhány nappal halála előtt ruházta át Peter fiára a legnagyobb családi alapítvány, a Knut és Alice Wallenberg Alapítvány vezetését.

A Wallenberg-vagyont jelenleg már az ötödik generáció kezeli.