Megmondták, kire kell szavazni, cserébe elengedték a büntetést

Vágólapra másolva!
Temes és Arad megyei rendőri vezetőket is érintő ügyben rendezett házkutatásokat hétfőn a román korrupcióellenes ügyészség: Temesrékas város polgármesterét egyebek között azzal gyanúsítják, hogy a közlekedési bírságok betiltásával próbált szavazatokat gyűjteni pártja államfőjelöltje számára a novemberi elnökválasztáson.
Vágólapra másolva!

A Mediafax hírügynökség szerint a szociáldemokrata párthoz (PSD) ősszel átigazolt Teodor Pavel polgármester elbocsátással és áthelyezéssel fenyegette meg a közlekedési rendőröket, ha temesrékasi polgárokat bírságolnak meg a választási kampány idején. A Digi 24 hírtelevízió úgy tudja, a kihágáson ért gépkocsivezetőket a rendőröknek figyelmeztetniük kellett: annak fejében engedik el a bírságot, hogy a PSD államfőjelöltjére adják voksukat.

Befolyással üzérkedés, zsarolás

A korrupcióellenes ügynökség (DNA) - a csendőrség egyik különleges egységének segítségével - a Temes megyei közlekedési rendőrségen, és az autópálya-rendőrség aradi székhelyén is házkutatást tartott. Az ügyészek befolyással való üzérkedéssel és zsarolással gyanúsítanak több főrendőrt, többek között a Temes megyei rendőr-főfelügyelőt, annak helyettesét és a Temes megyei közlekedésrendészet vezetőjét.

Gumiabronccsal fizettek

A Mediafax szerint a rendőrségi vezetők politikai kapcsolataikra alapozva üzérkedtek befolyásukkal, de olyasmi is előfordult, hogy gumiabroncsokkal való megvesztegetés fejében hagytak jóvá előléptetéseket. A hírforrás szerint a DNA vizsgálatában Eugen Dogariu Temes megyei prefektus is érintett. A DNA tavalyi beszámolója szerint 2013-ban 35 rendőrt, köztük hat főrendőrt ítéltek el jogerősen korrupcióért a romániai bíróságok. A DNA 2014-es statisztikáit még nem hozták nyilvánosságra.