Nem csökkennek az Oroszországgal szembeni szankciók

Szijjártó Péter Brüsszelben
Szijjártó Péter és Federica Mogherini találkozója Brüsszelben
Vágólapra másolva!
Csak akkor születhet döntés az Oroszország ellen az ukrajnai válság miatt elrendelt szankciók enyhítéséről, ha javul a helyzet - jelentette ki az Európai Unió külügyi főképviselője az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozását megelőzően Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Csak a terepen tapasztalható javulás és a szeptemberben aláírt, az ukrán válság politikai megoldását célzó minszki jegyzőkönyv megvalósításának fényében születhet bármilyen döntés az Oroszországgal szemben korábban bevezetett szankciókról - fogalmazott Federica Mogherini.

A szankciókról nem tárgyalnak

Az olasz politikus egyértelművé tette, hogy a miniszterek hétfőn a szankciók ügyét nem tárgyalják, ahogyan nem lesz szó külön arról sem, hogy az EU támogatja Ukrajnát, mert ez a támogatás Mogherini szerint továbbra is határozott és töretlen. Mind mondta: a külügyminiszterek alapvetően arról fognak tárgyalni, hogy a szankciókon kívül milyen más eszközök állnak rendelkezésükre.
A külügyi főképviselő az ukrajnai konfliktussal összefüggésben "nem jó hírnek" nevezte, hogy az ország keleti részén ismét felerősödött az erőszak.

Nem lesz már úgy, mint régen

Pár nappal a miniszteri tanács ülése előtt kiszivárgott egy dokumentum, amelyet Mogherini a tagállamok között köröztetett, és amely az orosz kapcsolatok újjáépítésének lehetőségeit taglalta. A nemzetközi sajtó ebből azt a következtetést vonta le, hogy Mogherini lazítaná az Oroszországgal szembeni szigort. Az olasz politikus erre válaszul közölte: nincs tervben, hogy az Európai Unió ismét úgy viszonyuljon Moszkvához, "mintha mi sem történt volna".

Konkrétan háború van

Egy neve mellőzését kérő diplomata erről a múlt hét végén így fogalmazott: senki sem gondolhatja, hogy a külügyminiszterek a szankciók feloldásáról dönthetnek, mivel ez egyrészt az állam-, illetve kormányfők jogköre, másrészt Kelet-Ukrajnában konkrétan háború van.

Szijjártó Péter és Federica Mogherini találkozója Brüsszelben Forrás: MTI/Hajdú Márton

A tárgyalást megelőzően Federica Mogherini megbeszélést folytatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.