Több száz halott az afrikai áradásokban

Vágólapra másolva!
Legalább kétszáznegyvenre nőtt a délkelet-afrikai Malawit és Mozambikot sújtó áradások halálos áldozatainak száma hétfőre. A heves esőzések által kiváltott természeti csapás miatt százezrek váltak földönfutóvá.
Vágólapra másolva!

A mozambiki hatóságok közölték, hogy hétfőre 30-ról 71-re nőtt az árvizek során biztosan életüket vesztettek száma. Mintegy 30 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására, őket átmeneti szállásokon helyezik el.

Mozambikban az árvíz különösen az ország középső részén, a Licungo folyó vidékén pusztít.

Ruhát mosnak az asszonyok az árvíz sújtotta területen Forrás: AFP/Amos Gumulira

Nem csillapodtak az esőzések

Még rosszabb a helyzet a szomszédos Malawiban, ahol az ENSZ adatai szerint mintegy 120 ezren vesztették el hajlékukat az áradásokban, míg a kormány 170 halálesetről és 30 eltűntről tud. Segélymunkások arról számoltak be, hogy a heves esőzések továbbra sem csillapodtak, ezért vélhetően időbe fog telni, mire elvonul az ár az érintett területeken.

Több százezren veszítették el az otthonukat Forrás: AFP/Amos Gumulira

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) 90 tonnányi segélyszállítmányt, elsősorban gyógyszereket és sátrakat juttatott a katasztrófa sújtotta térségbe légi úton. A hivatalos adatok szerint 1971 óta ez a legsúlyosabb árvíz, amely a térséget sújtja.