A kínvallatásokban vállalt európai szerepet tisztáznák

Vágólapra másolva!
Az Amnesty International felszólította az európai államokat arra, hogy indítsanak teljes körű vizsgálatot az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség vitatott kihallgatási módszereiben való szerepvállalásuk ügyében.
Vágólapra másolva!

A londoni székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet kedden kiadott jelentésében hangsúlyozta: "európai segítség nélkül az Egyesült Államok nem lett volna abban a helyzetben, hogy olyan sok éven át titkos börtönökben tartson fogva és kínozzon meg embereket". Az AI közleményében mindenekelőtt Lengyelországtól, Romániától, Litvániától, Nagy-Britanniától és Macedóniától követelte, hogy hozza nyilvánosságra annak részleteit, miként vettek részt a CIA titkos börtönei működtetésében, a vallatásokban és kínzásokban, a felelősöket pedig állítsák bíróság elé.

Véget kell vetni a tagadásnak

A jelentés az AI közlése szerint "új részletekkel" bizonyítja, hogy több európai állam működött közre az amerikai hírszerzés terrorellenes programjában, többek között azzal, hogy területén kínzótáborokat létesített. A "tagadás és az eltussolás" idejének véget kell vetni - hangsúlyozta Julia Hall, az AI terrorszakértője. Az érintett országoknak többé nem szabad nemzetbiztonsági okokra hivatkozniuk, hogy elfedjék a valóságot a felelősségüket illetően.

A jogvédő csoport jelentése bírálja Németország szerepét egy német-libanoni állampolgár elhurcolása ügyében is. A férfi 2004 elején több hónapon át volt a CIA kezében. Foglyul ejtését az amerikai szenátus nemrég kiadott jelentésében példaként hozta fel arra, hogy Washington helytelenül bánt a terrorizmussal gyanúsított személyekkel a 2001. szeptember 11-i támadásokat követően.

A kínzás nem segített

Az amerikai szenátus által december elején ismertetett jelentés szerint a CIA titkos börtöneiben az általa elismertnél "sokkal kegyetlenebb" módszereket alkalmazott az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet feltételezett tagjaival szemben a "fokozott vallatások során", és erről félrevezette a kormányzatot és a kongresszust. A kínzás ráadásul nem volt hatékony információszerzési eszköz. A jelentés nem nevezi meg azokat az országokat, amelyekben a CIA börtönöket működtetett.