Tagadja a pápa, hogy Kína miatt nem fogadta a dalai lámát

Az év képei 2014
BUST 2014. 12.10. Audienciája alatt elfújta a szél  Ferenc pápa  fejfedőjét a római Szent Péter téren.  The wind lifts the skull cap of Pope Francis as he addresses the crowd during his gen
2014. 12.10. Audienciája alatt elfújta a szél Ferenc pápa fejfedőjét a római Szent Péter téren. The wind lifts the skull cap of Pope Francis as he addresses the crowd during his general audience at St Peter's square on December 10, 2014 at the Vatican. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
Vágólapra másolva!
Tagadta Ferenc pápa,. hogy Kínától való félelem miatt nem fogadta tavaly decemberben a Rómában tartózkodó dalai lámát. A pápa szerint más a protokoll, és már van is időpontjuk.
Vágólapra másolva!

Nem zárta ki egy találkozó lehetőségét a dalai lámával Ferenc pápa hétfőn. Decemberben az a hír terjedt el, hogy a Rómában tartózkodó lámát azért nem fogadta a pápa, mert féltette az esetleges retorzióktól a kínai keresztény közösséget.

Az ilyenkor szokásos protokoll, hogy nem akkor fogadja az államfőket és magas rangú vezetőket, amikor azok különböző nemzetközi találkozón vesznek részt Rómában – magyarázta a pápa a repülőn, útban hazafelé a Fülöp-szigetekről. „Nem fogadtam senkit akkor sem, amikor FAO-megbeszélések zajlottak” - utalt az ENSZ mezőgazdasági és élelmiszerügyi szervezetének novemberi csúcstalálkozójára.

Forrás: AFP/Andreas Solaro

Már egy ideje bejelentkezett találkozóra, le is lett fixálva egy dátum, de nem mostanra. Kapcsolatban állunk" - idézte a pápát a Telegraph brit lap.

A dalai láma decemberben a Nobel-díjasok csúcstalálkozójára utazott Rómába. Akkor többen azt feltételezték, a kínai keresztények sorsa feletti aggodalom miatt nem fogadta a pápa.

Forrás: AFP

A kínaiak szerint a vallási vezető egy szeparatista felforgató, akinek célja "Kína szuverenitásának és területi integritásának az aláásása a vallás leple alatt", jóllehet a dalai láma az utóbbi időben már azt hangsúlyozza, hogy a jelenlegi Kína politikai keretein és országhatárain belül szeretne nagyobb önrendelkezést elérni a tibetiek számára, kultúrájuk, vallásuk megőrzését szem előtt tartva.