Lutz Bachmann a Pegida Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint lemondott a mozgalmat szervező egyesület elnöki tisztségéről, bocsánatot kért mindenkitől, akit megsértett korábbi bejegyzéseivel és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy megnyilvánulásaival ártott a mozgalomnak.
   

Lutz Bachmann egy nap alatt két súlyos botrányba került, miután a Bild című lap szerdai számának első oldalán megjelent egy szelfije, amelyen a büntetett előéletű férfi Adolf Hitler náci vezért idéző bajusszal és hajviselettel látható. A Pegida vezetője szerda estére lemondott posztjáról. 

Forrás: Facebook

A drezdai ügyészség egy Facebook-bejegyzés miatt indított eljárást, amelyben Bachmann egyebek között állatoknak nevezte a Németországban menedékjogot kérő külföldieket és úgy vélekedett, hogy nincsenek "igazi" háborús menekültek. 

Lutz Bachmann a közlemény szerint "meggondolatlan megnyilvánulásnak" nevezte a tavaly szeptemberében kelt bejegyzést, és hozzátette, hogy "ma már" nem tenne ilyen kijelentéseket. 

Az egyesület a leghatározottabban visszautasítja Lutz Bachmann sértő, "politikai vitába nem illő" szavait - áll a közleményben. Ugyanakkor kiemelték, hogy a visszalépett egyesületi elnök nagy érdemeket szerzett a Pegida elindításával, a hétfő esti drezdai felvonulások megszervezésével és azzal, hogy a mozgalmat "bejuttatta a médiába".

Viccből öltözött Hitlernek

A drezdai ügyészség elsőként azt próbálja megállapítani, hogy valódi bejegyzést ábrázol-e a képernyőfelvétel. A Hitlert idéző szelfiről Bachmann a Bildnek azt mondta, hogy azt "viccből" készítette.

A Pegida alapítója és vezetője, Lutz BachmannForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Arno Burgi

A bevándorlást és a menekültügyet szabályozó előírások szigorítását - például a bűncselekményért elítélt menekültek kitoloncolását - követelő, és Németország állítólagos iszlamizálódását bíráló Pegidáról számos politikus már korábban azt hangoztatta, hogy a mozgalom irányítói szélsőjobboldali nézeteket képviselnek, tüzelik a muzulmánokkal és a bevándorlókkal szembeni ellenérzéseket, gyűlölködnek és meg akarják osztani a társadalmat. Az alapító-főszervező Bachmann kettős botránya nyomán pedig valamennyi parlamenti párt részéről éles hangú bírálatokat fogalmaztak meg.

Folyamatosan szervezkednek

Eközben a Pegida lipcsei társszervezte, a Lipcse a Nyugat Iszlamizálódása Ellen szerda estére nagyszabású tüntetést hirdetett meg a szászországi nagyvárosba. A demonstrációt 60 ezer főre jelentették be. A mozgalom követeléseit elutasító szerveződések összesen 19 ellentüntetést jelentettek be. A rendezvények biztosítására több mint 4 ezer rendőrt vezényeltek a városba, ahol a hatóságok előrejelzése szerint nagyjából 100 ezren tüntetnek majd.