A Kreml is megerősítette, hogy február 17-én Magyarországra jön Vlagyimir Putyin orosz elnök. Szergej Lavrov külügyminiszter pedig azt ecsetelgette, milyen jók a két ország kapcsolatának kilátásai és hogy kölcsönös előnyökre számít.

 

Rendkívül jók az orosz-magyar kapcsolatok kilátásai - így kommentálta szerdán az MTI-kérdésére Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Vlagyimir Putyin orosz államfő februári magyarországi látogatását. A Kreml sajtószolgálata néhány órával Szijjártó Péter szerdai, budapesti bejelentését követően ugyancsak tudatta, hogy az orosz államfő a jövő hónap 17-én Magyarországra utazik. Putyin Orbán Viktor miniszterelnök tavaly január 14-én tett oroszországi látogatását viszonozza.

Szergej Lavrov évértékelő sajtótájékoztatóján beszélt az orosz-magyar kapcsolatokról: Magyarországgal régi baráti kapcsolatok kötik össze Oroszországot. "Voltak nehezebb időszakok, de mindkét félnél jelen van egymás kölcsönös megértése, a rokonszenv és annak megértése, hogy a kapcsolatok igen-igen jó kilátásúak, és kölcsönös előnyöket jelentenek.”

Beszélt arról is, hogy nemrég Moszkvában fogadta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert. Szijjártó miniszterként tavaly november 19-én tárgyalt először Moszkvában, december 22-én Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszterrel egyeztetett a Déli Áramlat lezárását követő helyzetről. Lavrov szerint telefonon is tartja a kapcsolatot magyar kollégájával: az ukrán válsággal és az energetikai ügyekkel kapcsolatos kérdéseket vitatják meg.

Szegény Déli-Áramlat

Sajnálatosnak nevezte a Déli Áramlat lezárását. Azt mondta, elsősorban azért született az orosz döntés, mert az Európai Bizottság kezében "a hátrányos megkülönböztetés eszköze volt" a beruházás. Lavrov szerint az Európai Unió úgynevezett harmadik energiacsomagja alól tett számos kivétel bizonyítja, hogy a politikai akarat megléte esetén mindent meg lehet valósítani. Egyebek között arra hivatkozott, hogy az Európai Bizottság 2013-ban kivette az uniós szabályozás hatálya alól a transz-adriai földgázvezetéket (TAP), és lehetővé tette az úgynevezett harmadik fél hozzáférését az infrastruktúrához, valamint a díjtételek szabályozását illetően is engedményeket tett.

"A Déli Áramlattal kapcsolatos problémát lezártuk, nem húzhattuk tovább az időt a kötelezettségvállalásaink miatt. Mindent összevéve az orrunknál fogva vezettek bennünket. Egy alternatív tervet javasolunk, amely iránt már van érdeklődés Európában" - utalt a Török Áramlatra. „Arra számítok, hogy megvalósul és lehetővé teszi, hogy végül is nagyobb legyen Európa energiabiztonsága, és megvédi (Európát) a problémás tranzittól" - mondta Ukrajnára is utalva.

Magyarországgal készen állunk a kapcsolatok fejlesztésére különböző területeken, az energetika csak az egyik ebből - mondta.

Vlagyimir Putyin tavaly december 2-án, ankarai látogatásán jelentette be, hogy Oroszország a bolgár engedély hiánya és az Európai Unió akadályokat gördítő hozzáállása miatt eláll az orosz gáz Délkelet- és Közép-Európa országaiba, így Magyarországra való szállítására tervezett gázvezetékrendszer megvalósításától. Az energiahordozót Ukrajna elkerülésével Törökország felé irányítja, és az európai országok onnan szállíthatják tovább a földgázt.