3 percre van a világvége

Atomic Scientists Announce Possible Change To Doomsday Clock GettyImageRank2 Group Conflict SCIENCE TECHNOLOGY HORIZONTAL WAR Talking USA Washington DC POLITICS PRESS CONFERENCE SCIENCE AND TECHNOLOGY Updating 2015 Atomic Scientists Kennette Benedict bull
WASHINGTON, DC - JANUARY 22: Scientists from the group Bulletin of the Atomic Scientists speak during a press conference after updating the ŇDoomsday ClockÓ January 22, 2015 in Washington, DC. The group moved the clock, considered a metaphor for the dangers facing the world, from 5 minutes to midnight to three minutes to midnight due in large part to growing concern over global climate change. From left to right are Kennette Benedict, executive director of BAS; Sharon Squassoni, director of the Proliferation Prevention Program at the Center for Strategic and International Studies, Sivan Kartha , senior scientist at the Stockholm Environment Institute; and Richard Somerville, research professor at Scripps Institution of Oceanography. Win McNamee/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Tudósok rendszeresen ismertetik a világvége óra állását. Most sajnos nem hátra, hanem előre kellett állítani a mutatót a globális katasztrófát jelző szerkezeten. A Doomsday Clock egyébként nem csak előre képes haladni, olyan is van, hogy távolodunk a világvégétől.
Vágólapra másolva!

A The Bulletin of Atomic Scientists nevű tudós testület 1947-ben alakult és rendszeresen közzéteszi az aktuális óraállást. Idén 23 óra 57 percre állították a metaforikus mutatót, ezzel jelezve, hogy nem sok van hátra az emberiség számára. 1987 óta ez a legborúlátóbb előrejelzés, ennél már csak a hidegháborús években, 1953 és 1959 között volt rosszabb a helyzet.

A hidegháború végét követően, 17 perccel állították vissza a mutatókat. 1994 óta – legalábbis a tudósok szerint - minden évben közelebb kerültünk a világvégéhez.

A tudósok Washingtonban tartottak beszámolót Forrás: AFP/Win Mcnamee

A testület szerint nincs most nagyobb veszélyforrás a globális felmelegedésnél, a nukleáris baleseteknél és atomfegyvereknél. Mindezt a testület elsősorban a politikusok nyakába varrja. Úgy vélik, a klímaváltozás megfékezéséhez egészen drasztikus intézkedésekre lenne szükség - derül ki az idei jelentésből.