3 percre van a világvége

2015.01.22. 22:41

Tudósok rendszeresen ismertetik a világvége óra állását. Most sajnos nem hátra, hanem előre kellett állítani a mutatót a globális katasztrófát jelző szerkezeten. A Doomsday Clock egyébként nem csak előre képes haladni, olyan is van, hogy távolodunk a világvégétől.

A The Bulletin of Atomic Scientists nevű tudós testület 1947-ben alakult és rendszeresen közzéteszi az aktuális óraállást. Idén 23 óra 57 percre állították a metaforikus mutatót, ezzel jelezve, hogy nem sok van hátra az emberiség számára. 1987 óta ez a legborúlátóbb előrejelzés, ennél már csak a hidegháborús években, 1953 és 1959 között volt rosszabb a helyzet.

A hidegháború végét követően, 17 perccel állították vissza a mutatókat. 1994 óta – legalábbis a tudósok szerint - minden évben közelebb kerültünk a világvégéhez.

A tudósok Washingtonban tartottak beszámolótForrás: AFP/Win Mcnamee

A testület szerint nincs most nagyobb veszélyforrás a globális felmelegedésnél, a nukleáris baleseteknél és atomfegyvereknél. Mindezt a testület elsősorban a politikusok nyakába varrja. Úgy vélik, a klímaváltozás megfékezéséhez egészen drasztikus intézkedésekre lenne szükség - derül ki az idei jelentésből.