Kivonják a nehézfegyvereket az ütközőzónából

Vágólapra másolva!
A Délkelet-Ukrajnában harcoló felek kivonják a nehézfegyvereket a frontvonal körüli ütközőzónából, amelynek kijelölését a tavaly Minszkben kötött tűzszüneti egyezmény írja elő – jelentette be a német külügyminiszter szerdán késő este Berlinben az orosz, az ukrán és a francia diplomácia vezetőjével folytatott megbeszélése után.
Vágólapra másolva!

Frank-Walter Steinmeier a röviddel éjfél előtt véget ért egyeztetés után elmondta: mindenki belátja, hogy ami az ukrajnai válsággócban zajlik, az "így nem mehet tovább", és nemcsak az öldöklést kell megállítani, hanem "lehetőségeket kell keresni" a térségben élők helyzetének javítására.

Ezért első lépésként kivonják a nehézfegyvereket a minszki megállapodásban meghatározott ütközőzónából – a frontvonal körüli 30 kilométeres sávból –, és összehívják a kontaktcsoportot, hogy tárgyaljon a további teendőkről – mondta Steinmeier. Hangsúlyozta: az orosz fél ígéretet tett arra, hogy az új megállapodás betartatása céljából latba veti befolyását az oroszbarát szakadároknál.