Lemondott a jemeni elnök és kormány

Abdrabuh Mansur Hadi megválasztott elnök, jemeni választások
Vágólapra másolva!
Benyújtotta lemondását csütörtökön a jemeni kormány Abed Rabbo Manszúr Hádi elnöknek, és nem sokkal később hozzá közel álló források szerint maga az államfő is bejelentette távozását posztjáról, miután az előző napokban síita húszi lázadók összecsaptak a hadsereggel és ellenőrzésük alá vonták az elnöki palotát. 
Vágólapra másolva!

Háled Bahah miniszterelnök kormánya novemberben alakult meg az ENSZ közvetítésével létrejött, a húszik és a jemeni vezetés által tavaly ősszel megkötött tűzszüneti megállapodás értelmében. Nem sokkal a megegyezést követően, szeptember 21-én a húszik ellenőrzésük alá vonták a jemeni főváros nagy részét.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy "nagyon bonyolult körülmények között" viselte a hivatalt, és a jemeni kabinet amiatt köszön le, mert "nem akar része lenni annak, ami történik vagy történni fog".

Búcsút int Abdrabuh Mansur Hadi elnök Forrás: AFP/Mohammed Huwais

Mint arról az Origo is beszámolt, a lázadók elfoglalták a jemeni elnöki palotát, és bekerítették az elnök otthonát is. Megírtuk azt is, hogy oldódni látszik a patthelyzet, és a fővárosban helyreállhat a rend, de nem így alakult. Beszámoltunk arról is, hogy az ENSZ BT is beleszólt a jemeni fejleményekbe.