Megúszhatja a Fergusonban fegyvert használó rendőr

Vágólapra másolva!
Nem talált elég bizonyítékot a Szövetségi Nyomozó Iroda ahhoz, hogy a polgári jogok megsértése miatt vádat emeljenek az ellen a fehér rendőr ellen, aki augusztusban a missouri Fergusonban lelőtt egy fegyvertelen fekete fiatalt.
Vágólapra másolva!

Hivatalos források szerint az FBI lezárta a nyomozást, és következtetéseit eljuttatta az igazságügyi minisztériumhoz, a tárca ügyésze ezek alapján nem fog vádemelést javasolni.

Az igazságügyi minisztérium ugyanakkor még nem állította össze végleges jelentését az ügyről. A vádemeléssel kapcsolatos végső döntést a tárcavezető, Eric Holder fogja meghozni.

Darren Wilson rendőr augusztus 9-én St. Louis egyik elővárosában, Fergusonban agyonlőtte a fegyvertelen, afroamerikai, 18 éves Michael Brownt.

Az illetékes vádesküdtszék novemberben úgy döntött, hogy nem állítja bíróság elé Wilsont, aki ennek ellenére kilépett a rendőrségtől.

Zavargáshullám

A halálos incidenst, illetve a vádesküdtszék döntését követően zavargások törtek ki Fergusonban, és az Egyesült Államok számos városában hónapokon át polgárjogi megmozdulásokat tartottak.

A szövetségi nyomozók ugyanazokat a bizonyítékokat vizsgálták, mint a vádesküdtszék, és több mint 200 embert hallgattak ki.

Az igazságügyi minisztérium egy másik, párhuzamos polgárjogi vizsgálatot is folytat még, amelynek feladata, hogy megállapítsa, előítéletes volt-e a kisebbségekkel szemben a fergusoni rendőrség.