Stúdióban forgatta az Iszlám Állam a túszvideót?

isis iszlám állam lefejezés
Vágólapra másolva!
Az eddigiekkel ellentétben nem a szabadban, hanem stúdióban készült a felvétel, amelyen az Iszlám Állam a két japán túsz kivégzésével fenyeget – állítja egy szakértő. Miközben a szigetország várja a híreket a túszokról, több tízezer mém gúnyolja a dzsihádistákat
Vágólapra másolva!

Első látásra úgy tűnik, hogy a felvétel ugyanott készülhetett, amelyen a korábban a három amerikai és a két brit túsztól forgatottak, egy szakértő szerint azonban nem ez a helyzet.

Veryan Khan, a Terrorism Research and Analysis Consortium munkatársa felhívta az ABC News figyelmét arra, hogy a felvételen két irányból érkezik a fény – vagyis nem okozhatja a tűző nap. Ha a videó a szabadban készült volna, természetes fényben, akkor az árnyékok egy irányban mutatnának, itt azonban nem ez a helyzet.

Ráadásul a fény annyira erős, hogy szemlátomást zavarja a túszokat – tette hozzá.

Szakértők hada próbál meg információkat szerezni a felvétel elemzéséből Forrás: LIVE HD

Ventilátor fújja a szelet

Az egyik túsz kezeslábasát a felvételen fújja a szél, de a szakértő szerint azt ventilátor fújja. A sivatagban ugyanis a szél meglehetősen hangos, ennek pedig hallatszania kellene a felvételen. A maszkos dzsihádista szavai azonban tisztán hallhatóak. Ráadásul érdekes módon a sivatagi por meg sem rezdül, azt nem kavarja a szél.

Ha a szakértőnek igaza van, és az Iszlám Állam arra kényszerült, hogy zárt helyen, hamis háttér előtt forgassa le a fenyegetést, ez azt jelenti, hogy a dzsihádisták már nem képesen olyan szabadon mozogni, mint korábban.

A határidő lejárt, az ország visszafojtott lélegzettel figyeli, mi lesz a túszok sorsa Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Nehezebb lesz rájuk találni

Ugyanakkor így jobban el tudják tüntetni a nyomaikat is, nem szolgálnak semmiféle bizonyítékkal, amelynek alapján a nyugati titkosszolgálatok ki tudnák deríteni a tartózkodási helyüket.

A felvételt elemző szakértők úgy vélik, hogy az valahol Rakkától délre készülhetett. Az öt nyugati túszt augusztus és november között végezték ki a dzsihádisták, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció pedig szeptember közepén kezdte meg a légi csapásokat, amelyeknek az intenzitása folyamatosan erősödött.

Több ezer dzsihádistával végeztek

Stuart Jones, az Egyesült Államok iraki nagykövete azt mondta az Al-Arabíja hírtelevíziónak, hogy a támadásokban becslések szerint legalább hatezer iszlamista vesztette életét, és azok „pusztító” hatással voltak az Iszlám Államra.

Chuck Hagel védelmi miniszter nem erősítette meg a hatezres számot, csupán annyit mondott, hogy a szervezet tagjai közül „ezrek” haltak meg – számolt be a CNN. Az amerikai hírtelevízió emlékeztetett, hogy az amerikai hírszerzés szerint az Iszlám Államnak 9-18 ezer harcosa van.

Mémháború

Japánban eddig gyakran azzal vádolták a Közel-Keleten fogságba esetteket, hogy ők tehetnek arról, amiért bajba kerültek. Azóta azonban, hogy az Iszlám Állam kedden nyilvánosságra hozta a videó felvételt, amelyen két japán túsz kivégzésével fenyeget, a közösségi médiát elöntötték a fotók, amelyeken a japánok kigúnyolják a dzsihádistákat.

Külön oldalt hoztak létre, amelyre több ezer mém érkezett.